Ik ga mijn droombaan achterna!

Burgemeester Woensdrecht over de WvdM: ‘Ik ben enthousiast!’

De burgemeester van gemeente Woensdrecht, Steven Adriaansen, nam deel aan de Week van de Mobiliteit. Hij nam een kijkje bij Avans Hogeschool. Er lag een zeer divers programma op hem te wachten waarbij hij kennis maakte met allerlei verschillende takken binnen Avans Hogeschool.

U heeft deelgenomen aan de Week van de Mobiliteit, waarom?
“Een medewerker van het Mobiliteitscentrum wees mij op de Week van de Mobiliteit en zei: ‘Jij doet toch zeker wel mee?’. Ik sta altijd wel open voor dat soort zaken maar eigenlijk was ik niet echt op de hoogte van hetgeen dat nou precies inhoudt.

Ik weet wel dat een aantal collega burgemeesters er heel enthousiast over waren. Zo heeft Willemijn van Hees eerder meegedaan, ook Paul Depla heeft bij NAC meegelopen. Dan denk ik van nou, dat past wel bij de manier waarop je als burgemeester, als bestuurder, continu moet leren en open moet staan voor nieuwe prikkels en ervaringen. Ik vond het daarom goed om te zeggen: ik doe gewoon mee! Maar dan niet in de geijkte patronen. Niet bij een andere gemeente, bij collega’s die je eigenlijk al kent. Maar bij een organisatie waar je ook probeert er iets uit te halen. Dus Avans Hogeschool was voor mij een snelle match!”

Wat heeft u bij Avans Hogeschool gedaan die dag dat u meeliep?
“Het was vooral kennismaken bij Avans, bij HRM, over hoe het onderwijssysteem aan het veranderen is, maar ook over hoe je verbinding kunt leggen tussen onderwijs en overheid. Daar hebben we natuurlijk allemaal de mond van vol. Voor mij was dat een leerdoel, hoe zetten wij als overheid onderwijs goed in, waar liggen die snijvlakken? Hoe kunnen we dat concreet invullen? Daar wilde ik aan het einde van die ochtend meer over weten.

Inmiddels hebben wij samen met de Regio West-Brabant en Avans Hogeschool een gesprek gehad over de vraag wat wij concreet voor elkaar kunnen betekenen.

Is dat gesprek voortgekomen uit uw meeloopdag?
“Ja! Ik heb aan Erik Kiers – directeur-secretaris Regio West-Brabant- gevraagd: sta je hiervoor open? Er zijn vraagstukken genoeg in de regio, hoe zou je Avans kunnen inzetten zodat die versterking gaat komen?

Want wat is nou het onderwijs betrekken bij die overheid? Voor mijn beeld was dat vooral heel veel kennis vanuit die docenten, maar dat is het helemaal niet. Het zijn veel meer de studenten die op onderzoek uit gaan en hun vaardigheden kunnen bijleren. Studenten die een kans krijgen om in de samenleving aan de slag te gaan. Studenten zijn vernieuwend, inspirerend, creatief en denken buiten de vaste kaders. Al komen er uit al die vele ideeën maar een paar schitterende parels naar boven, dan is het al winst.”

Wordt er ook andersom verkend om te zien of er mensen zijn die binnen Avans iets kunnen vertellen juist vanuit de praktijk?
“Ze hebben gevraagd of ik een werkcollege wil geven! Dus dat is ook blijven plakken!”

Heeft u nog tips voor het Mobiliteitscentrum West-Brabant?
Het is nu de Week van de Mobiliteit waarbij je mensen vraagt: wil je meedoen? Maar eigenlijk zou bij ons zoiets gewoon moeten zijn. Organisaties moeten dat zelf kunnen oppakken. Eigenlijk moeten wij als gemeente Woensdrecht zeggen: “Wij doen massaal mee in die Week van de Mobiliteit. Omdat de gemeente een lerende organisatie is die midden in de samenleving staat. Dus dat het veel meer vraaggericht wordt vanuit de organisaties dan aanbodgericht.

Bij mij was de meeloopdag maar een halve dag. Een halve dag kost bijna niks, maar levert heel veel op. Ook in eigen inspiratie, je leert elkaar beter kennen, je snapt waarom mensen werken zoals ze werken en de volgende keer heb je iets collectiefs en dan bouw je daar op voort: ‘Weet je nog die ene keer dat…?’.

Ik ben enthousiast!

De manier waarop jullie het georganiseerd hebben was gewoon prettig. Je wist daar moet ik zijn, daar moet ik parkeren, dit is je programma. Je wordt ontzorgd, gewoon top als je het op die manier kunt regelen. Zo ontstaat een heel efficiënt programma, dat geeft ook een soort ontspanning.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier om toestemming te geven, of Lees hier meer over ons cookie- en privacybeleid.