De ambities van Halderberge

Met een frisse blik de organisatie toekomstbestendig maken: de ambities van Halderberge

Als Brabant Consultant is geen dag hetzelfde. Vaak zet je je in voor meerdere projecten tegelijk. Zo ook consultant René Verschoor. Hij is projectleider met een ICT-achtergrond. Vandaag spraken we één van zijn opdrachtgevers: Gemeente Halderberge. Tot 1 augustus is hij daar 20 uur per week te vinden. Hoe is dat nou, zo’n consultant die de organisatie binnenwandelt?

“Mijn naam is Chantal van den Heuvel. Ik ben teammanager Ondersteuning bij de Gemeente Halderberge. Deze functie vervul ik nu één jaar, maar werk al vier jaar binnen deze organisatie. Het team bestaat uit 35 mensen die vast in dienst zijn. Daarnaast werken we met een flexibele schil. Ondersteuning is binnen de Gemeente Halderberge heel breed. Het gaat onder andere over de financiële administratie, de bodes, de secretariële diensten, facilitaire diensten, het archief en het team automatisering, waar René actief is.”

Hoe ben je in contact gekomen met René?

“Caroline Jacobs is gemeentesecretaris van Gemeente Halderberge. Zij is vanaf het eerste moment betrokken bij de werving van Brabant Consultants. Ze vertelde me dat er mogelijk een interessante consultant tussen zat voor het vraagstuk waar ik graag mee aan de slag wilde gaan.”

En om welk vraagstuk ging dat?

“Het team automatisering bestaat uit vier mensen. Drie mensen zijn vast in dienst en we werken met één tijdelijke kracht. Bij Gemeente Halderberge hebben we allerlei ICT-diensten lokaal in onze eigen organisatie ondergebracht. We zien dat deze manier van werken niet toekomstbestendig is. Mijn wens is om in de toekomst vanuit de cloud te gaan werken. Dat betekent dat er best wat gaat veranderen in de werkzaamheden en taken van het team. Ik zocht iemand die voor me wilde onderzoeken wat de transitie voor het team betekent. De kans is groot dat omscholing gewenst is in deze verandering en ook zullen taken opnieuw verdeeld moeten worden. Die opdracht heb ik bij René neergelegd. Doordat hij niet aan onze organisatie verbonden is, kan hij met wat meer afstand naar de zaken kijken. Ook krijgt hij mee hoe het er bij andere organisaties aan toe gaat omdat hij ervaring heeft en nog een tweede opdracht heeft. Dat is voor ons mooi meegenomen. Tegelijkertijd is de workload binnen het team erg hoog. Stap één in René zijn opdracht is om ons te helpen de basis van het team op orde te krijgen. Zo zorgen we voor minder meldingen en een fijnere manier van werken. Ondertussen zetten we stappen naar het werken in de cloud. Het vervolg is dat René zich op onze toekomstplannen gaat richten.”

Wat is het voordeel van een Brabant Consultant in huis halen voor deze opdracht?

“Dat hij met afstand naar het team kan kijken. Uiteraard duurt het even voor een tijdelijke kracht de organisatie leert kennen. Daar tegenover staat dat hij met een frisse blik naar de huidige én gewenste situatie kan kijken. Dat geeft soms wat onrust in het team, want we werken al heel lang op de huidige manier. Ik geloof erin dat het ons team beter maakt. Uitdagingen zijn er altijd. Het blijft belangrijk om de opdracht goed te kaderen. René is coördinator van het team en is dus ook betrokken bij de dagelijkse gang van zaken, denk bijvoorbeeld aan de implementatie van nieuwe printers. In zulke taken gaat tijd zitten. We moeten blijven afwegen wat wel en niet binnen de opdracht valt. Samen komen we daar prima aan uit. René kan goed reflecteren, raakt minder snel verzand in de uitvoering ten opzichte van onze vaste medewerkers en heeft een eigen werkwijze. Zijn ervaring bij andere organisaties is een pluspunt. Ik ben tevreden met hoe het nu gaat en kan het inhuren van een consultant zeker aanbevelen.”

Wanneer ben je tevreden?

“Ik hoop straks een beeld te hebben van ons team in combinatie met onze ambities voor de toekomst. De gang naar andere software gaat per pakket loopt nu al, en gaat door. Ik vind het belangrijk dat onze basis op orde is en meldingen tijdig worden afgehandeld. Daarna kunnen we de volgende stap naar de toekomst zetten.”

Bedankt voor je tijd vandaag, Chantal. Lees je dit en denk je: ik kan ook wel een frisse blik gebruiken binnen mijn team? Dan brengen we je graag in contact met een Brabant Consultant of PuMa die bij jouw vraagstuk past. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via mobiliteitscentrum@west-brabant.eu.

Courtney van Oers

Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney.