De kandidatenbank: actief werkzoekenden benaderen

De kandidatenbank is live!

Het zoeken van geschikte kandidaten voor een vacature wordt – zeker in bepaalde functies – steeds lastiger. We zien dat er volop wordt gesolliciteerd op werkeninwestbrabant.nl en toch horen we steeds meer dat aangesloten organisaties vacatures niet vervuld krijgen. De lastig vervulbare functies zijn niet voor alle gemeenten het zelfde. Dat zette ons aan het denken. Waarom bieden we sollicitanten niet de mogelijkheid hun gegevens op te slaan zodat zij benaderd kunnen worden door andere organisaties voor vergelijkbare functies? Zo ontstond de kandidatenbank. We vertellen je graag meer over de werking hiervan.

Waarom een kandidatenbank?

Het vinden van gepaste kandidaten voor een vacature kan een uitdaging zijn. Toch zien we dat een grote groep werkzoekenden nog steeds solliciteert op functies in onze vacaturebank. Waar de ene gemeente 50+ reacties krijgt op een bepaalde vacature ontvangt een andere gemeente er maar een paar. Dat betekent dat die eerste gemeente een hoop (mogelijk enorm geschikte) kandidaten moet afwijzen. Zij gaan vervolgens op andere vacatures reageren en gaan meestal niet binnen onze regio aan de slag. Het ‘verlies’ van deze kandidaten willen we gaan beperken via de kandidatenbank.

Hoe werkt de kandidatenbank?

De kandidatenbank is een database waarin gegevens van een sollicitant drie maanden worden bewaard. Dit doen we alleen wanneer de sollicitant daar expliciet toestemming voor geeft. In sollicitatieprocedures wordt het mogelijk bij een afwijzing een uitnodiging voor de kandidatenbank mee te sturen. Dat is niet alleen collegiaal naar de andere organisaties uit de regio, maar ook een extra service naar de sollicitant toe. De sollicitant kan zich via zijn of haar profiel op onze website inschrijven op de kandidatenbank. In het profiel geeft de eigenaar aan welke functies en vakgebieden passend zijn. Hierna wordt het mogelijk voor aangesloten organisaties om deze persoon te benaderen voor passende vacatures. De sollicitant kan zich op elk gewenst moment weer uitschrijven. Na drie maanden krijgt de sollicitant de uitnodiging zijn inschrijftermijn te verlengen. Doet hij of zij dit niet, dan worden de gegevens verwijdert uit het systeem.

Nu live: versie 1.0

De eerste versie van de kandidatenbank is onlangs gelanceerd. Het systeem is gloednieuw en wordt daarom nog uitvoerig getest. Ben je werkzaam bij één van onze aangesloten organisaties? Dan kun je alvast kennismaken met het systeem door in te loggen op Careernet (het systeem waarin je ook vacatures kunt plaatsen). Mocht je tips of aanvullingen hebben dan ontvangen we die graag! Je kunt hiervoor mailen met Romy Boender via romy.boender@west-brabant.eu. Ben je kandidaat? Dan kun je je nu al inschrijven op de kandidatenbank door in te loggen op jouw profiel op onze website.

afbeelding lancering kandidatenbank

Courtney van Oers

Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney.