Loopbaanadvies: wat past bij jou? Lees hier de ervaring van Marieke

Op gebied van coaching gebeurt bij Mobiliteitscentrum West-Brabant erg veel. We zijn actief op zowel mobiliteitsadvies als loopbaanadvies. Loopbaanadvies draait om de vraag: past je huidige functie bij je? Daarnaast helpt loopbaanadvies je uit te zoeken waar je sterke en zwakke kanten liggen en hoe je dit in een huidige of nieuwe functie kunt vinden. Om een goed beeld te geven van loopbaanadvies spraken we met Marieke. Zij heeft loopbaanadvies gehad van coach Rini Nieuwkamer.

Hi Marieke, kun je me iets vertellen over jezelf?
Zeker! Mijn naam is Marieke. Op dit moment werk ik als jeugdconsulent bij een gemeente in Noord Brabant.  Zelf woon ik in een klein dorp bij de A27 met mijn vriend en onze hond. Mijn hobby’s liggen momenteel een beetje stil, maar gelukkig kan ik nog vaak naar buiten met onze hond.
In 2014 ben ik afgestudeerd als creatief therapeut. Ik merkte dat ik er niet klaar voor was om dat werkveld in te gaan. Ik ben uiteindelijk bij een gemeente terecht gekomen als zorgconsulent Participatiewet. Uiteindelijk fuseerde  deze gemeente met nog twee andere gemeenten. Door de fusie kreeg ik de mogelijkheid een andere functie op te pakken. Ik ging aan de slag als jeugdconsulent. Ik ben dus vooral actief geweest in het sociaal domein. Inmiddels merkte ik dat ik meer wilde doen en dat ik meer enthousiast werd van de trajecten die ik voor cliënten uitstippelde dan van de ‘verwijzing’ schrijven. Binnen mijn rol als jeugdconsulent is wel ruimte voor korte hulpverleningstrajecten, maar ergens voelde ik het toch knagen en kriebelen. Via NL leert door kwam ik terecht bij Rini. Hij is loopbaanadviseur. Ik wilde vooral met hem praten om te kijken waarin ik uitdaging kan vinden binnen mijn rol als jeugdconsulent om weer met nieuwe energie naar mijn werk te komen.

Hoe heb je de gesprekken met Rini ervaren?
Ik vond de gesprekken erg prettig. We spraken af in het bos vanwege de coronamaatregelen. Ik vond het fijn om in  beweging te zijn terwijl we gesprekken voerde. Dat er iemand van buitenaf met mij mee keek vond ik juist prettig en had ik ook gewoon nodig. Rini stelt goede vragen, hij gaat bijvoorbeeld in op wat je als kind leuk vond, waar je passie nu ligt en of deze eigenschappen terug komen in je huidige werk. Ik kwam tot de realisatie dat een andere functie wellicht beter bij me past. Ondanks die realisatie hebben we ons eerst gefocust om de uitkomsten van de gesprekken te implementeren binnen mijn werk. Ik had van te voren niet verwacht dat ik uiteindelijk alsnog een nieuwe baan zou starten. De gesprekken met Rini hebben uiteindelijk de diesel in mij aan geslingerd en heeft mij weer in een actieve modus gezet. Onder het stof vandaan, kijken naar mogelijkheden en kansen.

Dat is dan snel gegaan. Je weet dan dat een andere functie beter past.. hoe ga je vervolgens op zoek?
Beter past is misschien niet helemaal juist. Beter zeg ik: een functie die meer bij mij aansluit als persoon en wensen. Want de rol die ik nu bekleed past mij namelijk ook. We hebben het tijdens onze gesprekken gehad over diverse beroepen. Rini heeft me aangeboden een dagdeel mee te lopen in verschillende functies om te ondervinden wat past. Ik heb hier geen gebruik van gemaakt. Dat komt omdat er, vrij snel na ons laatste gesprek,  een positie vrij kwam binnen een organisatie die ik al kende. Ik heb hen in eerste instantie nog geadviseerd over het werven van nieuwe therapeuten en bedacht me later dat ik die baan liever zelf wilde hebben. Ik heb de telefoon gepakt en de organisatie was, gelukkig, enorm enthousiast. Ik heb eerst de boot nog even afgehouden omdat ik eerst goed wilde onderzoeken of die vacature en organisatie beter bij mij zou aansluiten.  Dit proces heb ik ook met Rini kunnen delen, erg fijn! Uiteindelijk heb ik besloten de overstap te maken. In april ga ik beginnen als vaktherapeut. Ik kijk hier enorm naar uit.

Fijn dat je iets kan doen met de inzichten uit de gesprekken met Rini. Zou je een loopbaantraject adviseren aan anderen?
Absoluut. Wanneer je niet helemaal zeker bent of je huidige plek nog aansluit bij jou als persoon, is het erg fijn dat iemand van buiten je eigen organisatie mee kijkt. Binnen je eigen organisatie hebben mensen al vaak een beeld van je, Rini kende mij niet. Je kunt dus heel objectief alle opties bekijken. Zeker een aanrader!

Goed om te horen Marieke, dank voor je tijd vandaag.

Wil jij ook ondervinden hoe je meer energie kunt krijgen in je huidige baan of welke functie wellicht beter bij je past? Neem dan contact op met een van onze loopbaancoaches via ons contactformulier.

Courtney van Oers

Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney.