Mariekes loopbaantraject werd een loopbaanreis

Mijn loopbaan is een (wereld)reis

Vanuit de coaching ontmoeten we veel bijzondere mensen met interessante vragen. Zo kwamen we ook in contact met Marieke. Zij gooide het roer rigoureus om nadat ze een aantal pittige situaties voor haar kiezen kreeg. In de volgende brief blikt Marieke terug op haar loopbaanreis:

Mijn loopbaan is een (wereld)reis.

19/01/2024, Koh Lanta Thailand.

Januari, voor mij de maand om terug te blikken op het afgelopen jaar en nieuwe doelen te maken voor het komende jaar. Dit jaar doe ik dat op 1 januari 2024 vanuit Sapa, Vietnam. Vietnam? Ja, onderdeel van mijn (wereld)reis en één van de inspiratiebronnen voor mijn toekomstplannen. Hoewel, mijn terugblik gaat deze keer verder terug, tot in 2022. Ik werkte inmiddels 6 jaar voor de overheid (zorg en veiligheid) en was zoekende naar het werk dat echt bij mij past, waar ik blij van word. Naast mijn fulltime baan volgde ik een parttime opleiding en had ik een nevenfunctie, om mijn horizon in het werkveld te verbreden. “Ervaren, meer zien en doen in de praktijk, dan kom ik er vanzelf wel achter wat past.” dacht ik destijds. Dat bleek niet zo te zijn en energie kreeg ik al een tijd niet meer van mijn werk. Ik besloot een loopbaancoach traject te starten, want zelf kwam ik hier niet aan uit. Ik wilde een traject zonder de bekende loopbaan testen, gewoon vanuit mijn verhaal, mijn leven, vanaf 0 jaar oud. Ik kwam uit bij Mobiliteitscentrum West-Brabant en coach/loopbaanadviseur Rini Nieuwkamer. Met een gedeelde achtergrond in de sport en bij de overheid hadden en hebben we een goede match. Rini kon mij dit traject – zoals ik voorstelde – bieden.

Ik was nog niet gestart of het leven kwam aan mij voorbij. Een verbroken relatie en mijn moeder overleed. Ik stopte met mijn opleiding en de nevenfunctie. Een lange periode van rouw, voor mijn gevoel op 3 leefgebieden tegelijkertijd, brak aan. Nooit gedacht dat ik dit voor mijn dertigste in deze hoeveelheid en heftigheid zou meemaken. Tijdens een van mijn diepe dalen besefte ik mij:  “als ik op dit moment iets aan mijn situatie kan veranderen dan is dat (letterlijk en figuurlijk) mijn werk”.

Driekwart jaar later dan gepland begon ik met Rini aan mijn traject. Mijn eerste opdracht, een tijdlijn van mijn leven (sociaal, emotioneel, studie/werk). Dit paste bij mijn wens, gaf mij tegelijkertijd mooie inzichten over mijn levenslijn en Rini een beeld van mijn verhaal. Een fijne start. De oefening die mij het meest is bijgebleven was de ‘speelgoed en drijfveren oefening’. Alles wat ik leuk vond van mijn 5e tot 12e levensjaar somde ik op, Rini koppelde daar drijfveren aan. Grappig genoeg zijn dat drijfveren waar ik mijzelf nog steeds in herken. En dat is niet voor niets dacht ik destijds, hier kan ik wel wat mee. Een loopbaancoach traject vanaf 0 starten betekent ook alle sectoren onderzoeken en vele functies. De vraag “ben jij een generalist of specialist?”, hoor ik Rini nu nog stellen. “Ik heb echt geen idee, allebei, kan dat ook?” Halverwege het traject kwam ik gefrustreerd thuis. Ik zag het echt niet meer zitten. Ik vertelde Rini dat ik niet het idee had dat dit traject ergens toe zou leiden. “Ik vind gewoon heel veel leuk.” “Oké, dat wordt dan heel veel koffie drinken.” En dus kwam er een lange lijst, met alle werkvelden die ik wilde onderzoeken en vele namen.

Twee maanden later en véél koffie afspraken verder kon ik sectoren en functies wegstrepen. Ik kreeg steeds beter beeld van wat mijn interesse heeft, waar ik blij van word. Terug naar mijn roots, daar waar mijn leven vroeger voornamelijk uit bestond: sport. Aan het einde van mijn koffie afspraken had ik weer een richting; vitaliteit, sport, gezondheid, onderwijs, ondernemen. Ook wist ik dat het hebben van één functie niet bij mij past, maar een combinatie mij de afwisseling geeft waar ik energie van krijg. En waarden als vrijheid, autonomie, persoonlijke ontwikkeling, samen, zelfstandig, uitdaging, presteren, leren en creëren. Ik was blij dat ik weer een richting had. En toch had ik niet het gevoel dat ik er al was, dat ik zin had om te gaan solliciteren in dit werkveld. Maar, wat dan wel?

Tijdens mijn laatste coachgesprek met Rini vertelde ik dat ik besloten had mijn ontslag bij de overheid in te dienen en op wereldreis te gaan. “Over 3 maanden vertrek ik.” Redelijk last minute, nog midden in mijn rouwproces, niet eerder alleen gereisd, gebackpackt, gehiket en nog nooit in een niet-Westers land geweest. Ga ik dit echt doen? Al mijn zekerheid opgeven? Ja! Als ik echt een verandering wil dan ga ik kiezen voor het onbekende, het avontuur, op basis van vertrouwen. Mijzelf laten inspireren, anderen inspireren, ruimte creëren en op een andere manier naar de wereld kunnen kijken. Mijn overtuiging: ‘waar een deur dicht gaat, wordt een andere deur geopend’.

In oktober 2023 vertrok ik, met mijn backpack gevuld met een loopbaanrichting, voor 3,5 maand op reis. De heenreis naar Nepal was alles behalve leuk. Het voelde als afscheid nemen van mijn oude leven, niet wetende waar ik uit zou komen. Ik koos voor een start met uitdaging en het bereiken van een ‘bergtop’: 10 dagen hiken in de Himalaya naar Annapurna basecamp. Beetje bij beetje kreeg ik mijn levenslust weer terug. Nepal was met de combinatie van cultuur, natuur, spiritualiteit en dankbaarheid een fantastische start van mijn reis. Via Sydney ging ik door naar Nieuw-Zeeland. Als sport- en natuurliefhebber was dit voor mij een waar walhalla, ik werd enorm energiek van dit land. Het liefst zou ik alle paden bewandelen. Terwijl ik op Queenstown Hill zat, met prachtig uitzicht, besefte ik mij dat ik een heel klein onderdeel ben van deze grote wereld. Maar ook hoe belangrijk mijn sociale netwerk is. En, met de indrukken van Nepal in mijn achterhoofd, dat je van niets iets kunt maken en van alles kunt creëren. Na 7 weken reizen door Nieuw-Zeeland ging ik naar Vietnam. Ik startte in Hoi an met een yoga en meditatie retreat, rust en bezinning na een indrukwekkende reisperiode. Als oud turnster ben ik mijn lenigheid nog niet verloren en tijdens mijn yogales in Hoi an wist ik het direct, hier ga ik meer mee doen!

Inmiddels ben ik in Thailand en komt mijn terugvlucht naar Nederland steeds dichterbij, te dichtbij. Bij het idee dat ik na mijn reis opnieuw fulltime in loondienst ga werken boek ik het liefst een enkele reis terug. Oké, dit zegt genoeg, hier wil ik wat mee. De afgelopen maanden heb ik mij laten inspireren door alle mensen die ik heb mogen ontmoeten, natuur en culturen. Intussen is een gezondheidsproject op mijn pad gekomen. Ondernemen, verbinden, creëren, werken met wie, waar en wanneer ik dat wil. Dat voelt beter. Recent heb ik besloten mijn reis met twee maanden te verlengen en eindig ik met een yoga en ayurveda teacher opleiding in India. Voordat ik op reis ging had ik twee doelen voor mijzelf: terugkeren als een blij mens én een nieuw toekomstperspectief. Inmiddels word ik weer een blij mens, heb ik een idee en een plan. Ik weet nog niet hoe ik hier concreet invulling aan ga geven, maar ik heb het vertrouwen dat dit plan zijn vorm zal krijgen. En als ik dan toch groots mag denken, mijn missie: bijdragen aan een vitalere en ondernemendere wereld door de Westerse wetenschap te combineren met Oosterse wijsheden.

Mijn speciale dank aan Rini Nieuwkamer, die dankzij zijn positiviteit, enthousiasme en sociale netwerk een belangrijk onderdeel is van mijn (wereld)reis.

“It’s all part of the adventure”,

Marieke Rombouts

 

 

 

Courtney van Oers

Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney.