Ontdek je Loopbaanwaarden: De Sleutel tot Persoonlijk Succes!

Ontdek je Loopbaanwaarden: De Sleutel tot Persoonlijk Succes!

Bij het Mobiliteitscentrum werken een aantal ontzettend bevlogen loopbaancoaches. Dagelijks spreken ze ambtenaren om hen te helpen aan meer werkgeluk, plezier en persoonlijk succes. Vandaag vertelt coach René de Clercq over zijn werk en visie op loopbaanwaarden:

“Als loopbaanadviseur bij het Mobiliteitscentrum spreek ik (logisch) veel medewerkers die met vragen zitten over hun loopbaan. Vragen zoals: ik weet niet goed welke kant ik na deze baan op wil, ik voel me niet helemaal tot mijn recht komen in mijn huidige functie, ik wil graag meer zicht op mijn capaciteiten, etc.

Bij veel van de loopbaantrajecten die ik inzet, maak ik gebruik van een onderzoek naar je loopbaanwaarden. Loopbaanwaarden zijn dé elementen in een baan waar je het nu echt voor doet. Waar kom je ’s ochtends je bed voor uit, wat wil je bereiken in je loopbaan, wat is nu écht belangrijk voor je? Het antwoord op die vragen: je loopbaanwaarden. Ik maak daarbij graag gebruik van een set kaarten uit het Inspiratiespel.

De coachee/kandidaat krijgt in een loopbaangesprek tijd om uit die 37 waarden de 10 waarden te kiezen die hij of zij belangrijk vindt. Nadat die 10 kaarten zijn gekozen, ga ik met de coachee/kandidaat betekenis geven aan die waarden; de betekenis van een waarde is namelijk voor iedereen anders. Een waarde als “prettige werkomgeving” kan bijvoorbeeld gaan over de cultuur in de organisatie of in het team, maar kan ook letterlijk gaan over een andere kant van het werk, zoals goed functionerende apparatuur, werkplekken, etc. Daarbij is er geen goed of fout, elke waarde is immers persoonlijk! Na het geven van die betekenis gaan we ze op volgorde leggen van 1 tot en met 10. De belangrijkste ligt daarna bovenaan. Vaak levert dit al bepaalde inzichten op. Soms lijkt bijvoorbeeld in de eerdere stappen een waarde als “zekerheid” enorm belangrijk, maar door heel bewust te kiezen van de rangorde, wordt “zelfstandigheid” als belangrijkste weggelegd en zakt “zekerheid” verder naar beneden.

Als laatste onderdeel van deze oefening kijken we naar: in hoeverre wordt er op dit moment, in je huidige baan/functie/beroep, invulling gegeven aan die waarde. Dat doen we door per waarde stil te staan bij die ervaring, en we leggen er een driepuntsschaal onder. Een – betekent: er wordt geen invulling gegeven aan die waarde, +/- betekent dat er gedeeltelijk invulling aan wordt gegeven en + betekent dat er invulling wordt gegeven aan die waarde. Deze score levert een enorm inzicht op!

Tot slot gaan we in gesprek over: wat zou je hiermee kunnen en willen doen? Je zou er bijvoorbeeld over in gesprek kunnen gaan met je manager om te onderzoeken in hoeverre er meer invulling gegeven kan worden aan het realiseren van dat wat voor jou belangrijk is. Als dat dan niet mogelijk is, dan heb je een prachtige checklist in handen om mee op zoek te gaan naar een andere baan. En daarbij: stel dat je gaat solliciteren en je komt tot de conclusie dat die andere baan geen verbetering oplevert ten opzichte van je huidige baan op basis van het scoren van die waarden bij die mogelijke nieuwe werkgever, dan moet je serieus heroverwegen of je die andere baan wel wil. Hoe je dat dan doet? Dat wordt een ander verhaal! In dit geval kun je ook bij ons terecht en starten we een nieuw deel van je traject.”

Ben jij ook toe aan meer inzicht in jouw werkplezier, loopbaanwaarden en de weg naar jouw succes? Neem dan contact met ons op! Je kunt contact opnemen met de coaches door te mailen naar mobiliteitscentrum@west-brabant.eu.

Courtney van Oers

Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney.