Overzicht ICT sector 2024-2025

Overzicht ICT sector 2024-2025

De ICT-sector in Nederland bevindt zich in een overgangsfase, waarin traditionele groei plaatsmaakt voor meer dynamische en diverse ontwikkelingen. De langdurige stijging in het aantal ICT-professionals is de afgelopen jaren afgevlakt. In 2024 omvatte de ICT-beroepsbevolking ongeveer 583.000 mensen, oftewel 6% van de totale beroepsbevolking. Hoewel er nog een lichte groei is, wordt een verdere toename steeds minder waarschijnlijk door factoren zoals de impact van AI, het tekort aan omscholingskandidaten, en de mogelijkheid om werk uit te besteden naar het buitenland. Intelligence Group deed onderzoek naar de markt. Daaruit kwamen de volgende conclusies:

Veranderingen in vraag en aanbod

De vraag naar ICT’ers, zowel in loondienst als freelance, daalt merkbaar. Dit, gecombineerd met een groeiend aanbod van actief werkzoekende ICT-professionals, maakt werving enigszins eenvoudiger, maar uitdagingen blijven bestaan. Vooral zelfstandig ondernemers zien een stijging in arbeidsmarktactiviteit door een afnemende vraag en toenemende eisen vanuit opdrachtgevers.

Invloed van technologische ontwikkelingen

AI speelt een steeds grotere rol in de sector. Hoewel de technologie nieuwe mogelijkheden biedt, vervangt het ook bestaande functies. Grote bedrijven zoals Google en Amazon besparen al aanzienlijk door automatisering in te zetten. Deze trend heeft ook gevolgen voor de Nederlandse arbeidsmarkt, waar outsourcing en globalisering bijdragen aan een mogelijke krimp in het aantal lokale ICT-banen.

Belangrijkste drijfveren en skills

ICT-professionals hechten veel waarde aan financiële beloning, uitdagend werk en flexibiliteit. De sector wordt gekenmerkt door specifieke vaardigheden, met name op het gebied van cloud computing, programmeren en data-analyse. Het belang van bepaalde skills verschuift, waarbij nieuwe technologieën zoals AI en cloud-oplossingen steeds vaker vereist zijn.

Veranderingen in arbeidsvoorwaarden

Flexibiliteit, thuiswerken en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden blijven essentieel voor het aantrekken en behouden van talent. Voor zelfstandige professionals ligt de nadruk op goede tarieven en langdurige opdrachten. De tarieven voor externe ICT-professionals zijn in 2024 voor het eerst gemiddeld boven de €100 per uur gestegen.

Conclusie

De Nederlandse ICT-sector functioneert als een indicator voor bredere arbeidsmarkttrends. Ondanks uitdagingen zoals AI en globalisering, biedt de sector kansen voor innovatie in werving, behoud en ontwikkeling van talent. De komende jaren zullen bepalend zijn voor de richting die deze cruciale industrie inslaat. Meer weten over de arbeidsmarktcijfers? Lees dan hier verder: https://intelligence-group.nl/nl/resources/talent-monitor-vierde-editie-2024/.

Agenda

Bekijk hier de geplande regionale events! Klik op de titels van de events voor meer informatie. Meer info over events die niet klikbaar zijn volgt!

DatumBijeenkomstOrganisator
4 t/m 8 novWorkshopfestivalMBC Academie
14 novHR Talks AIMBC HR Visie
14 novKeyuser overlegMBC Flex West-Brabant
21 novHR Stuurgroep (besloten)MBC
26 novKickoff leerlijn VitaliteitMBC Academie
27 novCoachnetwerkRegionaal
28 novP-webRegionaal
30 janStart Masterclasses Meetellen of AftellenMBC Academie
13 mrtHR Prof. BijeenkomstMBC HR Visie
24 mrtTraining HR InnovatieMBC Academie
12 junHR Prof. BijeenkomstMBC HR Visie
2 oktHR Prof. BijeenkomstMBC HR Visie