Zomersafari 2023: regie op je werkgeluk

Zomersafari 2023: regie op je werkgeluk

Op een zonnige dag in Breda vond er een inspirerende bijeenkomst plaats, georganiseerd door A&O Fonds Gemeenten en Mobiliteitscentrum Midden- en West-Brabant. Deze bijeenkomst, die volledig in het teken stond van werkgeluk, bracht maar liefst 250 fysiek aanwezige gasten samen in STRND Breda. Daarnaast waren er nog eens 750 ambtenaren online aanwezig. De bijeenkomst was exclusief toegankelijk voor gemeenteambtenaren uit het hele land, waardoor het een unieke gelegenheid bood voor kennisdeling en netwerken.

De bijeenkomst begon met een boeiende openingsessie waarin de deelnemers werden uitgenodigd om stil te staan bij hun eigen welzijn. Vragen zoals “Hoe voel je je op dit moment?” en “Wat betekent werkgeluk voor jou?” vormden de basis voor een inspirerende discussie. Karin Sleeking, de directeur van A&O Fonds Gemeenten, en Jord Koetje, de manager van Mobiliteitscentrum, deelden hun perspectieven op werkgeluk en wat het voor hen en hun organisaties betekent.

Na de opening betrad Josje Smeets het podium om het publiek te informeren over de wetenschap achter werkgeluk. Ze besprak het reptielenbrein, dat geneigd is tot kortetermijndenken en snelle oordelen, wat op korte termijn geluk kan brengen. Maar we streven ook naar duurzaam geluk, dat juist gaat over de lange termijn en zich uit in tevredenheid. Josje deelde praktische tips over kleine stappen die je kunt zetten om je binnen enkele weken gelukkiger te voelen. Denk bijvoorbeeld voor het slapengaan aan waar je dankbaar voor bent, luister echt naar de mensen om je heen en neem de tijd voor hen. Slaap en beweging zijn ook essentieel voor jouw werkgeluk. Dankzij Josje konden de deelnemers zelf aan de slag gaan met hun werkgeluk.

Na de lezing van Josje was het tijd voor een welverdiende pauze. Tijdens de pauze konden de bezoekers het marktplein verkennen, waar ze kennis konden maken met verschillende tools en diensten van A&O Fonds Gemeenten en het Mobiliteitscentrum. Ook konden ze even stilstaan bij zichzelf door in de spiegel te kijken. De online kijkers hadden ondertussen de mogelijkheid om vragen te stellen aan Josje tijdens een virtuele meet & greet.

Na de pauze betrad Jorgen Raymann het podium. Hij deelde zijn persoonlijke ervaringen over zijn worsteling met geluk, nadat zijn carrière en privésituatie in zwaar weer terechtkwamen. Hij erkende dat hij eerder anderen de schuld gaf van het ontbreken van geluk in zijn leven, wat onterecht bleek te zijn. Raymann vertelde hoe hij zijn mindset veranderde aan de hand van vijf principes. Deze principes helpen hem om zijn passie te volgen, vriendelijk te zijn voor de mensen om hem heen en kritisch en open naar zichzelf te blijven kijken. Op die manier kan hij zichzelf blijven uitdagen zonder te klagen over het leven.

Als afsluiting namen we samen met de zaal en de online deelnemers de ervaringen van de dag door. De reacties waren overwegend positief en enthousiast. We hebben genoten van het publiek en de inspirerende dag. Hopelijk heb jij er ook van genoten! Na de zomer staan er weer nieuwe evenementen op het programma, waaronder de safari 5-daagse en het workshopfestival in november. We hopen je dan opnieuw te mogen verwelkomen.

Courtney van Oers

Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney.