Brabant Consultants: de ervaringen van Pieter

Net na de zomer zijn de eerste Brabant Consultants van start gegaan in regio West-Brabant. Alle consultants zijn vol enthousiasme aan de slag gegaan met uitdagende vraagstukken bij onze aangesloten gemeenten. Vandaag spreken we Pieter Paardekooper. Pieter heeft gewerkt bij Gemeente Breda en deelt in dit stuk zijn ervaring.

Hoi Pieter, kun je omschrijven wat je zoal hebt gedaan in Gemeente Breda?
“Ik heb me ruim 3 maanden ingezet als projectleider van het LSI-project in Breda. Dit project (dat ook in andere gemeenten in Nederland wordt uitgevoerd), richt zich op het versterken van de leefbaarheid en veiligheid in een wijk door domein-overstijgende aanpak van complexe situaties waar inwoners zelf niet uitkomen. We kijken onder andere naar uitkeringen en de woonsituatie. We werken daarbij nauw samen met andere instanties uit het sociaal-, economisch- en veiligheidsdomein. Het doel is ook de samenwerking over domeinen heen binnen de gemeente Breda te versterken.

Dat klinkt als een flinke uitdaging. Kun je me vertellen waar je trots op bent wanneer je op het project terugkijkt?
“We hebben in korte tijd het project terug in de actie-stand gezet, het projectplan opgesteld, de projectorganisatie ingericht en het project naar de fase van uitvoering begeleid. Daarbij hebben we heel veel mensen gesproken die bereid zijn mee te doen. Dat geeft energie.

Zijn er resultaten of bevindingen die je hebt opgedaan die we kunnen delen met de regio?
“Het project gaat nu onder leiding van een nieuwe projectleider naar de uitvoerende fase. We zullen daarbij veel nieuwe dingen leren, die zeker ook voor andere gemeenten van nut zijn. Ik ben erg benieuwd of we van binnenuit nieuwe manieren vinden om met complexe situaties om te gaan en patronen weten te doorbreken, binnen of buiten de bestaande regels.”

Tof. Had je voorafgaand aan deze opdracht al ooit een vergelijkbare klus gedaan?
“Ja en nee. Ieder project, team of organisatie is uniek. Tegelijkertijd vind ik het juist leuk om het proces van een project, opgave of team naar de volgende fase te begeleiden, mensen mee te nemen en iets in gang te zetten dat onomkeerbaar is. Die drive blijft hetzelfde.”

Is dat ook waarom dit project bij je paste?
“Ja. Ik vind het leuk om iets vlot te trekken, orde te scheppen en met elkaar de volgende stap te zetten. Dat was precies wat in dit project nu nodig was.”

Wat hoop je voor de betreffende organisatie voor de toekomst (van het project)?
“Het project gaat binnenkort in de uitvoering. Ik hoop dat het team veel gaat leren, om dit vervolgens in de organisatie te verspreiden. Het slaat als het ware zijn tentakels uit. Daarmee start ook meteen de borging. Je gaat het effect zien in de organisatie, nieuwe manieren van werken zetten we vast, en ik weet zeker dat inwoners van de gemeente Breda dit uiteindelijk gaan merken.”

Dankjewel voor dit inkijkje. Helaas moeten we ook afscheid van je gaan nemen. Wil je hier nog iets over zeggen?
“Een Brabant Consultant komt uit de regio en is vertrouwd met de gemeentelijke organisatie. Het werk is leuk als je in een andere keuken wilt kijken, en voor de gemeente die inhuurt kun je snel van betekenis zijn. Zelf stop ik alweer na een halfjaar als Brabant Consultant, veel te kort natuurlijk, maar ik ga per 1 december werken voor een maatschappelijk betrokken adviesbureau dat veel doet in het sociaal domein. Daar ligt mijn ambitie weet ik nu. Dus ik ga, maar eigenlijk blijf ik toch ook.”

Uiteraard wensen we Pieter veel succes met zijn verdere loopbaan. Het Mobiliteitscentrum zet talent in beweging, dat werkt uiteraard twee kanten op. In de tussentijd hebben we hard gezocht naar een nieuwe Brabant Consultant. Meer informatie hierover volgt. Heb je vragen naar aanleiding van dit interview of over de Brabant Consultants, dan kun je terecht bij Wendy Dijselijnck, bereikbaar per mail of telefonisch.

Courtney van Oers

Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney.