De ins & outs van Voice Dialogue!

De ins & outs van Voice Dialogue!

Voice Dialogue is een term die in coaching en psychologie veel wordt gebruikt. Maar wat houdt die term eigenlijk in? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de stemmen in jouw hoofd én leggen we je uit hoe je deze nuttig kunt inzetten, zodat ze je helpen in plaats van belemmeren.

Eh… stemmen? Die heb ik niet?
Wanneer we het hebben over ‘stemmen in je hoofd’, klinkt dat mogelijk alsof dit niet op jou van toepassing is. Echter hebben we ze allemaal! De één wat meer dan de ander. Ons brein voedt ons de hele dag met informatie en prikkels. Daar komen allerlei gedachten bij kijken. Over die gedachten hebben we het wanneer we spreken over voice dialogue. Naar schatting heeft de gemiddelde mens 50.000 – 70.000 gedachten per dag. Dat zijn er gigantisch veel, en ze schieten in razend tempo aan ons voorbij. Veel gedachten zijn helpend: “Niet vergeten een cadeau te kopen voor de verjaardag van André” of “Welke klus heeft vandaag prioriteit?”. Maar er zijn ook veel gedachten die je kunnen belemmeren, zoals: “Wat zullen deze mensen wel niet van me denken als ze me zo zien?” of “Waarom lijkt al het werk van Carolien zo makkelijk af te gaan en kan ik dat niet? Ik ben vast niet zo goed als zij.” Voice dialogue helpt je gedachten te herkennen, waardoor je meer grip op ze krijgt. Zo bepaal je vaker zélf waar je op wilt focussen, en dat geeft energie. De stemmen in jouw hoofd geven inzicht in wie je bent en kunnen een waardevolle tool zijn voor zelfontdekking en persoonlijke groei.

Wat is voice dialogue?
We hebben het al een beetje uit de doeken gedaan. Voice Dialogue is een therapeutische benadering ontwikkeld door Hal en Sidra Stone in de jaren ’70. Deze methode gaat ervan uit dat individuen bestaan uit verschillende ‘subpersoonlijkheden’ of stemmen, die allemaal hun eigen overtuigingen, verlangens en perspectieven hebben. Het doel van Voice Dialogue is om bewustzijn te creëren rond deze innerlijke stemmen en de balans tussen hen te bevorderen.

Hoe werkt het?
Binnen het kader van stemdialogen wordt aangenomen dat het bewustzijn van deze innerlijke stemmen de sleutel is tot zelfinzicht. Een getrainde begeleider kan je helpen te starten met Voice Dialogue. Door met elkaar in gesprek te gaan worden de verschillende subpersoonlijkheden zichtbaar, waardoor individuen meer inzicht krijgen in hun eigen gedachten en emoties. Door deze dialoog ontstaat er een groter begrip van de onderliggende drijfveren en conflicten die het gedrag beïnvloeden. Je kunt Voice Dialogue individueel toepassen, maar ook in teamverband, bijvoorbeeld met je collega’s. Om ermee te starten raden we je een sessie aan met een coach, bijvoorbeeld Sandra Braam. Zij helpt je alle gedachten en stemmen te onderscheiden. Hierna kun je zelf aan de slag met het herkennen van en omgaan met deze stemmen.

Toepassingen in het dagelijks leven
Voice Dialogue kan op verschillende manieren worden toegepast in het dagelijks leven. Je kunt hiermee beter naar jezelf kijken en het helpt je beter om te gaan met innerlijke conflicten (bijvoorbeeld tussen wat je hart wil en wat je hoofd verstandig vindt). Door bewust te luisteren naar de verschillende stemmen binnen jezelf wordt het nemen van (grote) beslissingen minder moeilijk. Daarnaast zal je beter gaan communiceren en wordt het onderhouden van relaties en vriendschappen makkelijker. Bovendien kan het proces van stemdialogen leiden tot een dieper begrip van persoonlijke doelen en verlangens, wat bijdraagt aan een meer vervuld leven.

Meer weten of aan de slag?
Wanneer je meer wil weten over Voice Dialogue of zelfs al wil starten met deze methode hebben we een aantal aanbevelingen voor je:

  • Boek: Hoe overleven we? door Francine Oomen
  • Boek: In dialoog met jezelf: een praktische gids voor persoonlijke groei met Voice Dialogue door Lisette Schuitemaker
  • Boek: Oog in oog met kwetsbaarheid door Marijke Leys
  • Boek: Ik (k)en mijn ikken door Karin Brugman en Judith Budde
  • Boek: De innerlijke criticus ontmaskerd door Hal en Sidra Stone
  • Video: Voice Dialogue introductie
  • Video: Voice Dialogue door Karin Brugman en Judith Budde

Stemdialogen bieden dus een waardevolle benadering voor zelfontdekking en persoonlijke groei. Door bewustzijn te creëren rond je verschillende innerlijke stemmen, kunnen individuen en teams een dieper begrip ontwikkelen van zichzelf en hun relaties. De toepassingen van Voice Dialogue in het dagelijks leven zijn veelzijdig en dragen bij aan het bevorderen van jouw welzijn en persoonlijke ontwikkeling. Heb je nog vragen over Voice Dialogue? Stel ze dan gerust aan coach Sandra Braam door hier te klikken!

 

 

 

Courtney van Oers

Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney.