Edwin en zijn team gingen aan de slag met DISC!

De ervaringen van Edwin en zijn team met DISC

In het afgelopen jaar hebben we via ‘Project Update!’ van A&O Fonds Gemeenten een subsidie van €180.000,- mogen weggeven aan (v)mbo-ers en hun leidinggevenden binnen onze regio. Het werk van deze doelgroep verandert. Om mee te kunnen bewegen met die veranderingen zijn coaching of opleidingen vaak noodzakelijk. Dankzij deze subsidie konden we dit gratis aanbieden. Edwin Nuchelmans, teamleider Afval in opleiding, volgde met zijn team van afvalservice Breda een training bij coach en trainer Sandra Braam. Samen vertellen je samen graag meer over deze ervaringen.

Edwin is teamleider in opleiding en heeft de ontwikkelwens om toe te groeien naar een functie als teamleider Afval. Hij stelde zijn coachvraag aan Sandra Braam van het Mobiliteitscentrum West-Brabant. Zij gaf aan dat hij in aanmerking kan komen voor een gratis ontwikkeltraject vanuit het Project Update. Edwin vertelt: “Ik ben in contact gekomen met Sandra doordat ik bij haar een persoonlijk loopbaancoachtraject heb gevolgd. Tijdens de sessies gebruikte we de DISC- methode om meer inzicht te krijgen in mijn gedragsvoorkeuren en de wijze waarop ik dat toepas in deze werkomgeving.  De DISC-sessie vond ik heel erg interessant en ik had gelijk het idee om dit aan te bieden voor ons complete team van de afvalservice. Ik vond dat best spannend, omdat de groep ook sceptisch kan zijn ten aanzien van teamtrainingen.  Toch had ik door mijn eigen ervaring met Sandra en de DISC veel vertrouwen in de positieve werking daarvan op het team. Sandra gaf aan dat ook deze teamtraining gratis kon worden aangeboden via de subsidie van het A & O fonds. Helemaal mooi!

Bij de start van de training worden de deelnemers, zoals ik al dacht een beetje gereserveerd. Sandra observeerde de groep en trok iedereen vanaf het begin op een hele spontane en laagdrempelige manier bij de les. Zij maakt echt contact met iedereen. Ze stelt vragen en luistert zonder te oordelen. Hierdoor ontstond tijdens de training een vertrouwensband. Als een training te algemeen wordt dan zakt de concentratie in onze groep vrij snel weg. Daar hadden we nu geen last van. Sandra leest de groep en houd je een spiegel voor waardoor je automatisch meedoet.”

Sandra vult aan: “Ik had er echt lol in om met deze groep aan de slag te gaan. Dit zijn mensen die zeggen of laten zien in hun houding hoe ze over zaken denken en die oprechtheid waardeer ik enorm. Vooraf heb ik er over nagedacht hoe we deze teamtraining zo praktisch en actief mogelijk konden maken. De deelnemers zijn doeners en actieve opdrachten waarin deelnemers letterlijk en figuurlijk bewegen is dan voor mij vanzelfsprekend.

In coaching en training werk ik erg graag met de DISC-methode. Dit brengt menselijk gedrag op een overzichtelijke en begrijpelijke manier in kaart.  De DISC geeft inzicht in je zelfbeeld, gedragsvoorkeuren en je gedrag als je (werk)druk ervaart. Met het team van Edwin hebben we ieders persoonlijke kwaliteiten en het effect daarvan in de samenwerken. Hierdoor krijgt het team inzicht in de motieven van ieders eigen en elkaars gedrag. Door hierover on gesprek te gaan ontstaat meer begrip voor elkaar. Betere samenwerken is het gevolg. Wat mij opviel was het gevoel voor humor in deze groep. Dat zorgt voor een ontspannen sfeer en maakt ook dat dingen gezegd worden die ertoe doen.”

Edwin: “De rede dat ik deze training wilde volgen met het team is dat me is opgevallen dat we niet altijd stil staan bij het beeld dat we van onszelf hebben. Daar horen sterke kanten en valkuilen bij. Voorafgaand aan de training hebben we een persoonlijke DISC-vragenlijst ingevuld. Tijdens de training ontvang je een persoonlijke DISC-rapportage met daarin jouw gedragsvoorkeuren. Dit was voor mij erg kloppend. Door in gesprek te gaan over situaties die we soms dagelijks tegenkomen in het werk in combinatie met deze rapportage werden dingen voor mij inzichtelijk. Ik stond stil bij hoe ik dingen overbreng naar anderen of hoe ik op situaties reageer.

Ik leerde in de training niet alleen naar mezelf te kijken maar ook naar mijn collega’s en de manier van samenwerken. Dat is zinvol voor ons team geweest. De volgende stap voor ons team is om de geleerde zaken in de praktijk te gaan brengen. Je merkt dat de voormannen nu sterker in het veld staan. Ze gaan zelf met de materie aan de slag in combinatie met de andere trainingen die we volgen. Voor mij persoonlijk is de grootste winst dat ik mijn collega’s en hun manier van werken en communiceren beter heb leren kennen. Mijn doel is om hen verder te brengen in hun werk, dus dat is waardevol. Ik raad anderen aan deze training ook te volgen om zelf de positieve effecten te ervaren.”

We zijn ontzettend blij dat we Edwin en zijn team verder hebben kunnen helpen. Wil jij ook eens sparren over teamontwikkeling? Neem dan contact met ons op via mobiliteitscentrum@west-brabant.eu.

Courtney van Oers

Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney.