Masterclass Innovatief Organiseren 2023

Eindelijk kan het weer! In 2023 zal het Mobiliteitscentrum wederom, in samenwerking met een aantal West-Brabantse gemeenten, een gloednieuwe masterclass serie in de regio organiseren: Innovatief Organiseren. Je kunt je
nu inschrijven voor deze masterclass, individueel of met je team!

Start masterclass
Gerenommeerde, inspirerende en verrassende sprekers bieden je vanuit theorie en praktijk aansprekende verhalen over veranderingen vernieuwing in al zijn facetten. Ook is er veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over eigen ervaringen en te bouwen aan een exclusief netwerk van collega’s.

  • 6 Masterclasses met topsprekers.
  • Kleine groep dus actieve deelname van sprekers én deelnemers (ongeveer 35-40 deelnemers).
  • Aan de slag met praktijkcasussen van deelnemende organisatie.
  • Ontwikkelen van een gezamenlijke taal.
  • Verder bouwen aan een waardevolle verbindingen tussen deelnemers van de verschillende organisaties.
  • Een bewezen concept

Deelnemen
De kosten om je in te schrijven als individuele deelnemer bedragen € 1.475 per persoon voor deelname aan alle 6 masterclasses, diners inbegrepen. Om je meteen in te schrijven, klik hier.

Voor wie?
directie, managers, leidinggevenden/teamhoofden, beleidsadviseurs, organisatie- en HR adviseurs en veranderaars. Er kunnen zo’n 40 personen deelnemen aan de serie masterclasses. Dat betekent een relatief kleine groep
waarbij er actieve deelname van sprekers én deelnemers mogelijk is.

Data en locatie
De masterclasses vinden plaats op een donderdag (1x maand) van 16.30 – 20.30 uur. Een maaltijd is inbegrepen. De locaties wisselen omdat we te gast zijn bij deelnemende organisaties. De data zijn als volgt:

Ference van Damme – ‘Hoe Dan?’ Word jij mede-uitvinder of slachtoffer van de nieuwe spelregels? 19-jan 16.30-20.15 uur
Natascha Wijnen – Wendkracht 16-feb 16.30-20.15 uur
Roek Lips – Wie kies je om te zijn? 16-mrt 16.30-20.15 uur
Hans van der Loo – Teaming: de nieuwe pop-up realiteit van de samenwerking 13-apr 16.30-20.15 uur
Kimberly de Haas – De sleutels tot leuker werken met betere resultaten 11-mei 16.30-20.15 uur
Kevin Weijers – Van idee naar experiment 8-jun 16.30-20.15 uur


Het programma
‘Hoe Dan?’ Word jij mede-uitvinder of slachtoffer van de nieuwe spelregels? – door Ferenc van Damme @ Gemeente Etten-Leur
We zien en voelen het allemaal. Het moet heel snel heel anders. Maar…Hoe Dan? Hoe kan je op andere manieren de ‘kracht uit de samenleving’ aanboren en het tweerichtingsverkeer met verschillende ‘soorten’ inwoners of klanten stimuleren. Vooral ook met de groeiende groep mensen die zich niet meer vertegenwoordigd voelen of bereikt worden door organisaties, instituten en overheden. Conventioneel communiceren en toepassen van traditionele ‘burgerparticipatie’ met ‘the usual suspects’ levert minder en minder op, dat is duidelijk. Maar wat werkt er dan wel? Hoe betrekken wij onszelf bij mensen die vitaal hun eigen weg zoeken, en die in een soort stille revolutie een nieuw soort samenleving aan het maken zijn Hoe voorkom je dat jouw organisatie voor 2030 ook een Kodak, Nokia, V&D of Kijkshop wordt? Ferenc van Damme, communicatiestrateeg en beleidsontwikkelaar ‘Participatie & Communicatie’ bij de provincie Overijssel, winnaar van de Galjaard Prijs 2016 voor beste communicatie in de non-profit sector en de enige ambtenaar in Nederland met 3 Grammy nominaties en een Edison op zijn naam, leidt een vurige interactieve discussie met overtuigende cijfers, inspirerende praktijkervaringen en werkbare inzichten. De provincie Overijssel is, nu onder de noemer ‘Eigentijds Bestuur’, al ruim 8 jaar bezig op andere manieren de ‘kracht uit de samenleving’ aan te boren en het tweerichtingsverkeer met verschillende ‘soorten’ inwoners te stimuleren. Vooral ook met de groeiende groep mensen die zich niet meer vertegenwoordigd voelen door instituten en overheden; nu rond de 70% van de inwoners. Conventioneel communiceren en toepassen van traditionele ‘burgerparticipatie’ met ‘the usual suspects’ levert minder en minder op, dat is duidelijk. En de enigen die nog serieus over ‘burgers’ spreken zijn militairen en bureaucraten; wie kent er persoonlijk een normaal mens die zichzelf ‘burger’ noemt of voelt? Maar wat werkt er dan wel? Hoe betrekken wij onszelf bij mensen die vitaal hun eigen weg zoeken, en die in een soort stille revolutie een nieuw soort samenleving aan het maken zijn? Kennis van doelgroepen, zelfinzicht, een realisatie van jouw plek in een razend snel ontwikkelende wereld om ons heen en een dramatisch andere houding van onszelf zijn essentieel voor een zinnig streven naar dialoog in een vitale, samenredzame ‘doe-democratie’!

Wendkracht – door Natascha Wijnen
Veel organisaties weten dat wendbaarheid een onmisbare eigenschap is om succesvol te zijn. Ze richten zich vol goede moed op nieuwe structuren en processen, digitaliseringstrajecten en agile werken. Maar vergeten daarbij iets essentieels: het zijn uiteindelijk de mensen die de wendkracht van je organisatie bepalen. Wil je van toegevoegde waarde blijven? Dan moet je leren anticiperen op veranderingen: ze zien aankomen, angsten overwinnen en nieuwe wegen kiezen. Kortom, highly adaptive zijn. Dat vraagt een specifieke mindset en ambitie van professionals en teams, dat vraagt wendkracht. Natascha Wijnen ontwikkelde acht samenhangende krachten om wendbaar gedrag te stimuleren. In deze masterclass vertelt ze welke krachten dat zijn en geeft ze concrete tools om er direct mee aan de slag te gaan. Zo draagt Wendkracht bij aan de toekomstbestendigheid van mensen, teams én organisaties! • Wat Covey’s De 7 eigenschappen van effectief leiderschap was voor de 20e eeuw, zijn de wendkrachten voor de 21e eeuw.

Nieuwe Leiders – Wie kies je om te zijn – door Roek Lips @ Gemeente Altena
Al twee jaar achter elkaar de best beoordeelde spreker op Het Grootste Kennisfestival dus Roek Lips mag zekert niet ontbreken in deze serie masterclasses. Hoe vinden we onze weg in een wereld die in crisis en in verwarring is? Roek Lips is in gesprek gegaan met inmiddels meer dan 100 bestuurders, wetenschappers, kunstenaars en andere mensen met een bijzonder verhaal, op zoek naar inspiratie en houvast. Al deze gesprekken zijn met camera vastgelegd. Door gebruik te maken van stijlvol gefilmde fragmenten zet Roek in deze interactieve masterclass aan tot reflectie en dialoog. Aan de hand van opgedane inzichten, persoonlijke ervaringen en inspirerende verhalen neemt Roek je mee en daagt je uit met prikkelende vragen. Wie kies je om te zijn? Is een masterclass voor iedereen die op zoek is naar zelfkennis, inspiratie en reflectie op de vraagstukken van onze tijd. Socrates wist het al: we hebben de echte dialoog nodig om te ontdekken wie we zijn en hoe we ons tot de wereld om ons heen verhouden. Het stellen van vragen en het gesprek daarover zijn volgens hem uitgangspunten voor een zinvol leven. Een masterclass die houvast biedt in een tijd waarin niets meer vanzelfsprekend is. Want ondanks alles wat er op je pad komt, is er altijd de vrijheid om te kiezen. Het dagblad Trouw publiceert met regelmaat artikelen met verhalen uit de serie, die stuk voor stuk ‘best gelezen’ zijn. In oktober verscheen bij uitgever AmboAnthos het gelijknamige boek ‘Wie kies je om te zijn’. Kijk voor een impressie van een aantal fragmenten op: www.nieuweleiders.nl.
‘Wie kies je om te zijn’ met medewerking van onder meer Ahmed Aboutaleb, Paul de Blot, Claudia de Breij, Louis van Gaal, Arnon Grunberg, Joke Hermsen, Reinbert de Leeuw, Irene van Lippe-Biesterfeld, Ivo van Hove, Typhoon, Paul Verhaeghe, Jan Terlouw en vele anderen.

Teaming: de nieuwe pop-up realiteit van samenwerking – door Hans van der Loo @ Gemeente Halderberge
Wat is dat, teaming? Het is hard werken om je team optimaal te laten werken. Teaming is belangrijk omdat teams tegenwoordig alomtegenwoordig en vanzelfsprekend zijn geworden. Minstens 85% van de beroepsbevolking werkt in een of meerdere teams. Veel van de teams zijn niet langer vast, maar vloeibaar. Ze veranderen voortdurend van samenstelling en vorm. Ze ontstaan vaak uit het niets en kunnen ook zomaar weer verdwijnen. Het zijn pop-up teams. Maar hoe leidt je zulke teams? Hoe zorg je voor onder de voortdurende druk van verandering en vernieuwing voor verbinding en teamgeest? Hoe bouw je een team dat samen aan een hogere purpose werk?
Hans van der Loo geeft je hier antwoord op aan de hand van een verrassende reis door de woelige wereld van teams. En natuurlijk geeft hij je een handvol praktische tips om ook zelf met teaming te kunnen beginnen. Hans is dé expert in Nederland als het gaat om sociale en psychologische veiligheid, zelfmotivatie en werken aan dynamische teams (‘teaming’). Hij heeft hierover meerdere bestsellers geschreven. Zijn aanpak is een combinatie van wetenschappelijke onderbouwing en hands-on daadkracht. Daarbij gaat hij ervan mensen zelf het initiatief tot verandering en prestatieverbetering nemen. Het samen met elkaar bepalen van de beste oplossingen, de systematische en weloverwogen toepassing van kleine en gerichte prikkels (‘nudges’) en bewuste beïnvloeding door voorbeeldgedrag zijn de ingrediënten waarvan Hans gebruik maakt. Dit alles voorzien van een flinke dosis positieve energie, onderbouwde kennis en een speelse attitude.

De sleutels tot leuker werken met betere resultaten – door Kimberley de Haas @ Regio West-Brabant/Mobiliteitscentrum
We brengen allemaal een groot deel van ons werkende leven door in organisaties. Het zijn plekken waar we met veel energie proberen dromen waar te maken. Samen waarde toevoegen en mooie resultaten najagen. Toch lopen ook veel mensen er vast. Frustratie, burn-out en onverschilligheid liggen op de loer. Ontevreden klanten en middelmatige resultaten het gevolg. Onbenut potentieel de eeuwige zonde. Wat maakt nou dat bij sommige organisaties alles lijkt te kloppen? Dat het er knettert en bruist. Die plekken waar je als je binnenkomt de energie al voelt. En de resultaten
door het dak gaan. Kimberley is altijd op zoek naar de formules voor succesvolle organisaties. Ze deelt graag wat ze onderweg tegenkomt. Pijlers, ideeën, bewezen principes, voorbeelden, best practices en al zo meer. Ter lering. Vermaak. Inspiratie. Om je in jouw geloof te sterken dat het anders kan. En je de handvatten te geven om het roer om te gooien. Kimberley de Haas is ervaren manager, veranderstrateeg en organisatieadviseur. Ze helpt organisaties succesvol te veranderen, zodat het plekken zijn waar werken leuk is en iedereen trots is op de resultaten. Haar hart gaat sneller kloppen van complexe verandervraagstukken rondom organisatieontwikkeling. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren van werken, voorbeelden van baanbrekers in de markt en de laatste ontwikkelingen op het vlak van organiseren. Ze deelt die inspiratie graag waar ze kan.

Van idee naar experiment – door Kevin Weijers @ Gemeente Oosterhout
Hoe je kijkt, bepaalt wat je ziet. En wat dus niet. Een nieuwsgierige blik is daarom essentieel. Maar hoe doe je dat? In deze masterclass laat Kevin Weijers je met humor zien hoe je je leven lang nieuwsgierig blijft, ideeën vertaalt naar experimenten, en wat er allemaal mogelijk is, als je soms stopt met denken, en start met doen. Kevin Weijers besloot na enkele jaren gewerkt te hebben als ambtenaar, op een originele manier de wereld rond te reizen: door bedrijven te helpen nieuwe ideeën uit te voeren, in ruil voor eten en onderdak. 33 experimenten later is het resultaat niet het zoveelste boek van een millennial die alles achterliet, maar een bundeling van frisse verhalen en praktische experimenten die je inspireren om anders naar je werk en leven te kijken. 21 dagen niet klagen laat zien dat je vooraf niet altijd hoeft te weten hoe iets eindigt. Het zet je op luchtige wijze
en met humor aan te experimenteren met waar jij nieuwsgierig naar bent. En te ontdekken hoeveel er mogelijk is als je af en toe stopt met denken, en start met doen.