Mobiliteitsadvies, coaching, omgaan met stress.. Marieke helpt je op weg!

Het Mobiliteitscentrum is continu in beweging. Overal waar mogelijk ondersteunen we de regio en onze aangesloten organisaties. In tijden van thuiswerken en veranderende functies komt het regelmatig voor dat werkstress toeneemt. Dit kan zelfs leiden tot een burn-out. We zijn daarom heel blij met mobiliteitsadviseur Marieke Smulders. Marieke is naast mobiliteitsadviseur ook stress & burn-out coach. Onlangs spraken we haar over haar diverse baan.

Hi Marieke, leuk je te spreken. Kun je me wat over jezelf vertellen?
Ik ben Marieke, mobiliteitsadviseur en coach voor het mobiliteitscentrum. Ik woon in Breda met mijn gezin, bestaande uit twee volwassen zoons en mijn man. Ik ben een stadsmens. Ik hou ervan op het terras te zitten, in restaurants te eten, musea te bezoeken en brocante marktjes af te gaan (in Frankrijk). Voor city trips ben ik altijd in én ik ga graag op vakantie naar Frankrijk. Hopelijk kan dat snel weer!

Ja, ik hoop met je mee! Naast al dat leuks werk je voor het Mobiliteitscentrum. Hoe ben je hier terecht gekomen?
Dat werk is ook heel leuk hoor. Ik ben echt in het vak gerold. Lang verhaal…. Ik heb ooit de hotelschool afgerond. Na werken in het buitenland ben ik, terug in Nederland,  gestart bij Randstad als intercedente in Breda. Ook heb ik diverse P&O functies gehad en ben ik tussendoor een jaar gaan reizen door Amerika. Toen ik daarvan terug kwam ben ik bij een gemeente Breda terecht gekomen. Vanuit daar is het balletje echt gaan rollen. Ik kwam via salarisadministratie en als klantmanager terecht bij het werkgeversservicepunt. Door omstandigheden ben ik zelf in een burn-out beland. Dat heeft mijn ogen geopend. Ik besloot dat het tijd was m’n passie te volgen. Ik wil graag veel contact met gemotiveerde mensen, mensen verder helpen. In mijn huidige functie bij het Mobiliteitscentrum zitten alle elementen die mij trekken dus ik zit hier op mijn plek.

Is de burn-out ook de reden dat je stress en burn-out coaching erbij bent gaan doen?
Ja, ook. Ik weet hoe het is om in zo’n situatie terecht te komen. Het is dan belangrijk dat je weer kunt opkrabbelen. Ik ben heel pragmatisch ingesteld en ben een voorstander van tools aanreiken zodat ze daardoor zelf vooruit kunnen.  Bij Mobiliteit ga ik ook zo te werk maar ben ik ook confronterend op een positieve manier. Ik doe dat met mijn contacten door ze een spiegel voor te houden. Ik denk out of the box en kan je dus helpen verder te kijken. Ik kan je laten zien wat er nog meer mogelijk is. The sky is the limit, altijd. Jij bent zelf degene die drempels ziet. Ik zoek naar het positieve, want het negatieve belemmert je groei en daar heb ik een hekel aan. Dat geldt voor coaching, maar ook in mijn rol als mobiliteitsadviseur.

En hoe komen mensen bij jou terecht?
Dat kan via verschillende wegen. Soms trekt iemand aan de bel die een functie bij een gemeente bekleed en graag iets anders wil, een volgende stap bijvoorbeeld. Het kan ook zijn dat een (werk)omgeving iemand ziet veranderen, meestal vanwege stress en werkdruk. Die gene krijgt dan een verwijzing van zijn leidinggevende.

Oké, dus stel ik werk bij gemeente X en ik wil een andere baan bij een andere gemeente, dan kan ik bij jou terecht?
Absoluut. Mocht je nog niet helemaal weten wat je wil gaan doen, dan kun je bij mijn collega’s terecht voor loopbaanadvies. Wanneer je weet wat je wil ben je bij mij meer dan welkom. Ik kan je helpen door mee te kijken naar je CV, sollicitaties te oefenen of door mijn netwerk in te zetten. De stap moet wel altijd vanuit jezelf komen. Ik kan geen plekje voor je reserveren, maar ik denk wel dat ik je een heel stuk op weg kan helpen. Daarnaast kan je bijvoorbeeld meekijken bij andere functies. Zo proef je of het werk bij je past.

Stel.. ik klop bij je aan voor stresscoaching of mobiliteitsadvies, wat zijn dan de stappen?
Ik ga altijd eerst met je in gesprek. Ik probeer er dan achter te komen wat je precies wil, wat je drijft en waarom je bij me bent gekomen. De vraag is soms niet altijd helemaal duidelijk, maar dat geeft niets. In gesprekken ga ik spiegelen, zo kom je erachter of je zelfbeeld klopt bij de werkelijkheid. We gaan samen opzoek naar het antwoord op je vraag.

Oké, merk je nu ook dat stress toegenomen of dat mensen langer op hun functie blijven afgelopen jaar in verband met corona?
Op gebied van mobiliteit zie je dat mensen – ondanks de onzekere tijd – toch durven kiezen voor een nieuwe baan. Dat vind ik tof om te zien. Daarnaast zie je in stress wel een stijging. We zijn massaal thuis gaan werken. Sommigen vinden dit fijn, maar veel mensen ook niet. Het probleem is dat het geen keuze is, je moet. Wanneer situaties ontstaan omdat je zelf graag iets wilt – bijvoorbeeld thuiswerken – dan is de kans groot dat je dat goed afgaat. Nu is dat in veel gevallen anders. Daar komt dan bij dat ik regelmatig hoor dat mensen bij een organisatie blijven omdat ze leuke collega’s om zich heen hebben. Nu je die collega’s minder ziet en spreekt valt dat weg en blijft je werk over. Als je daar niet erg blij van wordt neemt je werkgeluk snel af en kun je zeker stress ervaren. Stress ontstaat vooral bij een gebrek aan balans. Denk bijvoorbeeld aan de balans tussen werk en privé. Daar hebben veel mensen nu mee te maken. Normaal gesproken fiets je na je werk naar huis en kun  je rustig de werkdag achter je laten. Daarnaast komt het nu voor dat je tijdens je werk veel wordt gestoord door bijvoorbeeld je kinderen. Gevolg hiervan is dat je veel minder productief bent. De scheiding tussen werk en privé lijkt weg.

Heb je nog tips voor mensen die dit ervaren?
Gelukkig kun je wel een aantal dingen doen om de stress te verminderen. Richt een vast werkplek in. Zo weet iedereen in huis wanneer je aan het werk bent. Geef aan dat je niet gestoord wil worden tenzij er echt een groot probleem opdoet. Ook werkt het je gewoon aan te kleden zoals je dat naar kantoor ook zou doen. Geen joggingbroek en pantoffels maar kleding en schoenen. Het is overigens niet erg soms wat minder productief te zijn. Ik denk dat we dat allemaal wel eens ervaren. Het helpt om resultaten af te spreken met je leidinggevende. Je kunt dan zelf inrichten hoe en wanneer je aan deze resultaten werkt. Na afloop van je werkdag kan het helpen een rondje te wandelen. Normaal heb je reistijd en verwerk je de dag, nu kun je dat doen in de wandeling. Daarnaast is het belangrijk buiten werktijd gewoon je laptop dicht te klappen en zet je werktelefoon uit.

Dank je wel voor de tips, Marieke. We gaan ermee aan de slag! Denk je na het lezen van dit stuk: ik wil ook een andere baan, ervaar werkstress of kan wel wat hulp gebruiken op gebied van coaching? Neem dan contact op met het mobiliteitscentrum!

Courtney van Oers

Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney.