Nieuw project: Duurzame inzetbaarheid en werkgeluk!

Dit jaar richtte het Mobiliteitscentrum een aantal projecten op naar aanleiding van de regionale HR visie voor 2020-2021. Eén van deze projecten is ‘Duurzame inzetbaarheid & werkgeluk’. Duurzame inzetbaarheid is hot topic in overheidsland. We werken langer door binnen een steeds sneller veranderende werkomgeving. Uitval proberen we te allen tijden te voorkomen. In dit stuk leggen we uit hoe dit project de regio ondersteund. We spraken hiervoor met Jord Koetje, als PuMa coördineert hij het project.

Hi Jord, kun je me vertellen wat het project inhoudt?
Met het project ‘Duurzame inzetbaarheid & werkgeluk’ slaan we als regio de handen in één. Met een netwerk van verschillende HR professionals delen we kennis, kunde en ervaring zodat we hier regionaal van kunnen profiteren. Concreet gaat het dan om do’s en dont’s te formuleren zodat we op een effectieve manier interventies kunnen inzetten die bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid en werkgeluk van medewerkers en organisaties.

Dat klinkt als een mooi streven. Hoe is de regio hierbij betrokken?
Op dit moment lopen er meerdere projecten gelinkt aan de regionale HR visie. Aan ieder project zijn een aantal HR professionals van aangesloten gemeenten betrokken. Bij dit project zijn 8 HR professionals betrokken uit 7 verschillende gemeenten. Ieder van hen heeft tijd in de agenda vrij gemaakt om mee te werken aan dit project. Wanneer we straks weten hoe we als regio duurzame inzetbaarheid en werkgeluk kunnen verbeteren delen we dit met alle professionals uit het netwerk. Zo kunnen we als regio profiteren van de kennis die is opgedaan en werken we efficiënt. Niet iedere organisatie hoeft zelfstandig allerlei onderzoek te doen, we bundelen kennis, kunde én delen deze informatie.

Wat goed. Duurzame inzetbaarheid en werkgeluk zijn overduidelijk hot topics. Heb je enig idee hoe dat zo is gekomen?
Goede vraag. Deels heeft dit met de CAO te maken. Zowel in de huidige als in de komende CAO kun je deze thema’s terugvinden. Daarnaast merkten we bij het Mobiliteitscentrum dat bijna alle aangesloten organisaties hiermee bezig zijn. Functies veranderen, mensen werken langer door, werkdruk kan hoog liggen en daar komt dan bijvoorbeeld corona nog eens bovenop. Dit alles kan zorgen voor meer verzuim of uitval. Dit wil iedere organisatie graag voorkomen, vandaar dit project.

En wanneer is het project voor jou geslaagd?
Wanneer de hele regio kan profiteren van de opgedane kennis en ervaring binnen het project. We besparen zo tijd en creëren synergie in de regio. Zo profiteren we allemaal! Uiteindelijk zal dit project resulteren in een soort menukaart met verschillende thema’s op gebied van duurzame inzetbaarheid en werkgeluk. Op deze kaart staan verschillende tools en interventies waarvan de regio gebruik kan maken. Alles op basis van je lokale behoefte. Hopelijk kunnen we in september het nut bewijzen van deze menukaart en blijkt hij effectief. Wie weet zit er dan een mogelijkheid in om het project om te buigen naar een structurele dienst voor de regio. Uiteraard is dat nog ver weg, eerst maar eens verder met het ontwikkelen van de tools!

Ik wens je heel veel succes met dit project en bedankt voor je tijd.
Ben je benieuwd geworden naar dit project of wil je meer weten over de overige projecten die nu lopen? Lees dan hier eens verder.

Courtney van Oers

Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney.