Sessie ‘Succesvol de arbeidsmarkt op’ met A&O Fonds Gemeenten

Krapte op de arbeidsmarkt slaat nu én in de toekomst genadeloos toe. Uit verschillende onderzoeken van ons en het A&O Fonds blijkt dat we de komende jaren zeker een derde van ons personeelsbestand gaan verliezen wegens pensioenen. Daar tegenover staat een beperkte instroom van (nieuw) talent. We zien dus nu al een flink tekort aankomen. In het algemeen zien we op de Nederlandse arbeidsmarkt nu meer vacatures dan dat er werkzoekenden zijn. Dit alles maakt dat we als lokale overheid een behoorlijke uitdaging gaan tegenkomen.

Wat kun je als Gemeente doen?
In de sessie ‘Succesvol de arbeidsmarkt op’ van het A&O Fonds zoomden we vandaag in op de uitdaging die er nu al voor gemeenten ligt. Mariska Hidding en Chantal de Koster vertelden in het webinar hoe je direct aan de slag kunt met arbeidsmarktbenadering via hun eigen werkboek. In dit werkboek vind je handvaten en tools om een strategie te ontwikkelen op arbeidsmarkt benadering. Houd er wel rekening mee dat een dergelijke strategie steeds in beweging blijft. Een stabiele basis geeft voeding voor de korte en lange termijn. Lang verhaal kort: zoek je naar handvaten om aan de slag te gaan met arbeidsmarktcommunicatie? Raadpleeg dan zeker eens het werkboek van het A&O Fonds.

Regionaal inzetten op arbeidsmarktbenadering
Onlangs organiseerden we onze HR speerpunten sessie voor 2022. Uit deze sessie bleek dat arbeidsmarktbenadering/-communicatie/recruitment/employer branding door de regio worden gezien als enorm belangrijke thema’s. De wens is om hier in het nieuwe jaar volop mee aan de slag te gaan. Uiteraard zijn we voor deze regionale inzet nog even afhankelijk van allerlei factoren, maar dat er een vervolg komt is zo goed als zeker. Uiteraard houden we je via al onze kanalen op de hoogte van deze ontwikkelingen.

Wat we nu al regionaal ondernemen
Uiteraard zijn er al verschillende initiatieven die lopen om de krapte in de arbeidsmarkt te verlichten. Denk bijvoorbeeld aan de PuMa’s en Brabant Consultants die zich breed of specialistisch inzetten wanneer ergens een vraag naar professionals ontstaat. Daarnaast hebben we uiteraard een regionaal vacatureplatform waarop we wekelijks duizenden bezoekers mogen verwelkomen. Ten slotte zetten we in op regionale uitwisseling van kennis en kunde via de digitale opdrachtenbank.

Meer weten over de regionale inzet op arbeidsmarkt gerelateerde thema’s? Neem contact met ons op! Je kunt ons bereiken via mobiliteitscentrum@west-brabant.eu.

 

Courtney van Oers

Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney.