Thuiswerktips voor werkende ouders

Thuiswerktips voor werkende ouders

Thuiswerken; de een is er gek op, de ander baalt ervan. We ontkomen er helaas niet aan dat het voorlopig nog een tijdje de harde realiteit is als gevolg van COVID-19. Voor ouders met (jonge) kinderen kan het thuiswerken extra lastig zijn. Je wil je kinderen helpen in het thuisonderwijs maar moet tegelijkertijd zelf ook aan de slag om je afspraken na te komen. Hoe pak je dat aan? We hebben een paar tips voor je op een rij gezet:

Tijd indelen
Het indelen van tijd is in deze periode super belangrijk. Veel van onze collega’s werken in tijdsblokken. Ze hebben als het ware een dagstart met het gezin. Zo kun je je kinderen uitleggen wanneer je met hen aan de slag bent of hen kan helpen én je kunt aangeven wanneer je niet beschikbaar voor ze bent. Bij hele jonge kinderen is dit natuurlijk lastig, maar vanaf een jaar of 8 kunnen ze zichzelf best even redden. Heb je momenten dat je in vergadering zit? Maak een soort dagplanning en hang deze op. Zo weten de kinderen dat je wel in de buurt bent maar even niet kunt reageren. Ook kun je met ze afspreken dat ze vragen voor je opschrijven. Zo vergeten ze de vragen niet en kunnen ze de vragen in geval van nood zelfs tijdens een vergadering brengen zonder je enorm te storen.

Plan je aandacht
Neem eens per week echt even uitgebreid de tijd om met je kind de week door te spreken. De impact van het thuis blijven is ook op kinderen groot. Vaak missen ze klasgenootjes, soms zijn ze verveeld en zo af en toe kunnen ook zij slecht in hun vel zitten. Door rustig te blijven en ze lekker te laten vertellen heb je snel genoeg door of er iets speelt. Je bent natuurlijk op de eerste plaats ouder dus vergeet vooral deze quality time niet.

Er even op uit
Jonge kinderen hebben een korte spanningsboog. Ze kunnen geen uren achter elkaar zelfstandig werken. Neem tussendoor de tijd om even naar buiten te gaan. Je kunt een rondje lopen of in de tuin spelen. Soms is een kwartiertje uitrazen al genoeg!

Minder productief dan gepland
Hebben je kinderen toch meer hulp nodig dan gedacht? Ben je minder productief dan gehoopt? Voel je dan vooral niet schuldig. Deze periode overkomt ons, je kunt je er soms niet op voorbereiden. Het is wat het is. Een goede werkgever zal in deze situaties – waar mogelijk – met je meedenken.

Acceptatie
Last but not least: het is begrijpelijk dat je soms minder productief bent, even niet meer weet hoe je je kinderen iets kan uitleggen, niet zo lekker in je vel zit, etc. Loop je even over? Adem dan diep in en uit. Je kan niet alles goed doen, dus doe wat je kan en laat los wat niet goed wil lukken. Durf om hulp te vragen bij anderen als je dit goed kunt gebruiken. Beslis voor jezelf welke dingen je perse wil doen vandaag en leg de lat niet te hoog. Je kunt het jezelf makkelijker maken door ’s avonds wat voor te bereiden voor de volgende dag. Je kunt ook beslissen ’s avonds wat te werken zodat je overdag meer tijd hebt voor de kinderen. Het is vooral belangrijk in contact te blijven met je leidinggevende. Bespreek wat jullie van elkaar verwachten en waar je tegenaan loopt. Zo ontstaat er begrip en weten jullie wat je aan elkaar hebt.

Ontmoet Marieke
We hopen natuurlijk allemaal snel weer terug naar ‘normaal’ te kunnen. De impact van alle genomen maatregelen is groot en we hebben weinig controle over de situatie. Het enige wat we kunnen doen is ons aan de regels houden en er het beste van maken. Ervaar je in je werk nu extra veel stress? Dan staan onze coaches voor je klaar! Marieke Smulders is stress en burn-out coach voor het Mobiliteitscentrum. Ze helpt je op weg om stress te verminderen en rijkt handvaten aan om je werkgeluk te vergroten. Wil je met haar in contact komen? Klik dan hier of mail haar via marieke.smulders@west-brabant.eu.