Het werk van Brabant Consultants Lysbeth en Harmke

In het laatste kwartaal van 2022 mochten we maar liefst zes nieuwe Brabant Consultants verwelkom. Daarmee beschikken we nu als regio over zeven vakkundige professionals die tijdelijk inzetbaar zijn op allerlei projecten. We behouden kennis in de regio, want na afloop van een project blijven de consultants actief in de regio en delen ze opgedane kennis met elkaar én met andere organisaties. Wat ons betreft een absolute win win situatie! De consultants zijn inmiddels alweer een tijdje actief binnen verschillende opdrachten. Vandaag spreken we Harmke en Lysbeth. Beiden gestart in oktober dit jaar. Inmiddels voeren ze een opdracht uit bij Gemeente Steenbergen. Lysbeth doet naast onderstaande opdracht nog een opdracht bij Gemeente Rucphen waar ze werkt aan de realisatie van 75 flexibele woningen. Daarover later meer. Eerst nog even kennis maken met Harmke en Lysbeth? Bekijk hun profielen hier.

Ha Harmke en Lysbeth, kunnen jullie me wat vertellen over je opdracht?

Lysbeth: “We doen een onderwijshuisvestingsproject  in Steenbergen. Het is een tweeledige opdracht, maar er is een sterke samenhang tussen de twee opdrachten.”

Harmke: “Klopt! In eerste instantie werken we aan een Integraal Huisvestingsplan (IHP). Het is nu nog niet bij wet verplicht dat te hebben, maar die wetgeving is wel in de maak. In het plan omschrijven we de stand van de schoolgebouwen en hoe we daar in de toekomst mee omgaan om de gebouwen in optima forma te houden en aan te laten sluiten bij het onderwijs van de toekomst.”

Lysbeth: “Binnen de opdracht werken we samen met de scholen en haar besturen. De schoolbesturen gaan over de visie op het onderwijs, vervolgens is het aan de gemeente om te zorgen voor bijpassende huisvesting. Het gaat om een langetermijnplanning voor onderwijshuisvesting mét de benodigde investeringen.

Harmke: “Er komt steeds meer vraag naar multifunctionele accommodaties. Denk bijvoorbeeld aan een school waar ook een bibliotheek gehuisvest is of waar gesport kan worden. We werken dus ook samen met andere belanghebbenden. De tweede opdracht die we uitvoeren betreft een concreet locatieonderzoek voor de onderwijshuisvesting in één van de kernen van Steenbergen. In de ideale wereld is dat een gevolg van wat uit het IHP komt, maar soms kan een project niet wachten tot het plan helemaal staat.”

Hoe zijn jullie op deze opdracht terecht gekomen?

Lysbeth: Dat was een combinatie van timing en een creatieve vraag-aanbod oplossing. Ik had Thijs de Jong (gemeentesecretaris Steenbergen) bij mijn sollicitatie gesproken en dat was een goed en fijn gesprek. Harmke en ik zijn gelijktijdig gestart en hadden gelijk een klik. Priscilla, onze coördinator, zag dit en ook de match met de opdracht in Steenbergen. Op basis van de vraag die daar lag stelde ze een duo opdracht aan de gemeente voor. Haar inschatting klopte want we werken erg fijn samen en passen bij de opdracht. In bepaalde zaken lijken we erg veel op elkaar, en daarnaast is elkaars frisse blik ook heel fijn.”

Harmke: “Zeker. Lysbeth is met haar achtergrond als bouwkundige anders onderlegd dan ik met mijn juridische achtergrond. Die combi bevalt in dit project heel goed. We delen samen kennis, en het sparren is ook erg fijn. Binnen deze opdracht is het geen kwestie van de opdracht splitsen. We trekken echt samen op. We hebben ieder onze expertise en dat versterkt elkaar.”

Lysbeth: “Er wordt vaak gezocht naar het schaap met de vijf poten. Dat bestaat niet. Door twee schapen met vier poten in te zetten heb je opeens acht poten ter beschikking. Wel zo efficiënt!”

En wat is voor jullie binnen de opdracht de grootste uitdaging?

Harmke: “Ik vind het spannend hoe ik ervoor blijf zorgen dat alle belangen in beeld zijn én dat we die meenemen in de plannen. Ik vind het belangrijk dat we samenwerken. Het project loopt tot de zomer. Het is ambitieus, maar we zetten er vol op in.”

Lysbeth: “Daar sluit in me bij aan. Je wil vooral draagvlak creëren voor dit plan.”

Wanneer zijn jullie binnen de opdracht tevreden?

Harmke: “Wanneer de schoolbesturen achter het plan staan! En de politiek moet er uiteindelijk mee akkoord gaan. Een gedragen IHP is het doel. We schrijven geen plan om maar een plan te schrijven.”

Lysbeth: “Ik wil graag iets maken wat rust geeft. Dat dit plan voor de lange termijn handvaten geeft voor alle betrokken partijen. Het zou mooi zijn dat hiermee duidelijk wordt welke organisatie waarop kan rekenen, zowel de stenen als de middelen. Die duidelijkheid geeft rust.”

Jullie zijn nu aan je eerste opdracht bezig. Wat hoop je voor toekomstige opdrachten?

Harmke: “Ik zou best ooit nog eens ingezet willen worden op een IHP. Ik heb de kennis nu opgedaan en dat vind ik waardevol. Aan de andere kant ben ik nieuw bij de overheid en lijkt het me ook leuk om op andere gebieden de inhoud in te duiken. Ik wil graag kennis maken met allerlei facetten van de lokale overheid.”

Lysbeth: “Ik hou  van rollen met een kop en een staart. Het probleem schetsen, de weg naar de oplossing vinden en die weg samen met anderen bewandelen om tot resultaat te komen. Dat vind ik heel leuk om te doen! Daarnaast zien we nu ook de meerwaarde van onze flexpool ontstaan. Verbindingen tussen gemeenten leggen en ons inzetten voor de regio en de kennis behouden is een enorme  meerwaarde.”

Harmke: “Daar sluit ik me volledig bij aan. Ik merk ook dat we enorm prettig samenwerken met onze opdrachtgever. Dat vind ik echt heel fijn. Het enthousiasme vanuit de organisatie geeft energie. Ik hoop dat nog veel te gaan ervaren!”

We wensen Harmke en Lysbeth veel plezier en succes met hun opdrachten. Heeft jouw organisatie nog een vraagstuk liggen waarmee je aan de slag wil, maar heb je geen extra capaciteit beschikbaar? Denk dan eens aan onze Brabant Consultants. Alle informatie over de flexpool vind je hier. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Kim Tax. Bereikbaar via kim.tax@west-brabant.eu.