Op pad met Kim Tax van de Brabant Consultants

In het laatste kwartaal van 2022 mochten we maar liefst zes nieuwe Brabant Consultants verwelkom. Daarmee beschikken we nu als regio over zeven vakkundige professionals die tijdelijk inzetbaar zijn op allerlei projecten. We behouden kennis in de regio, want na afloop van een project blijven de consultants actief in de regio en delen ze opgedane kennis met elkaar én met andere organisaties. Wat ons betreft een absolute win win situatie! De consultants zijn inmiddels alweer een tijdje actief binnen verschillende opdrachten. Vandaag spreken we Kim. Zij werkt op dit moment aan twee opdrachten bij Gemeente Bergen op Zoom en Gemeente Geertruidenberg. Eerst nog even kennis maken met Kim? Bekijk haar profiel hier.

Ha Kim, leuk je vandaag te spreken. Wil je me vertellen hoe je bij Brabant Consultant terecht bent gekomen en hoe jouw werk eruit ziet?

“Natuurlijk! Ik werk al een hele tijd in de regio. Ik ben ook al eens actief geweest bij het Mobiliteitscentrum. Er lag toen een opdracht rondom het opstarten van de PuMa’s en ik mocht projectleider zijn voor een periode van twee jaar. Ik vind dit een hele leuke organisatie met fijne collega’s en een mooi doel: regionaal verbinden. Na afloop van de pilot van de PuMa’s ben ik vertrokken, maar we hebben altijd contact gehouden. Toen ik in mijn laatste baan merkte dat ik mezelf niet meer zoveel kon ontwikkelen leek dat me een goed moment om een nieuwe stap te zetten. Ik nam contact op met loopbaanadviseur Rini Nieuwkamer om even van gedachten te wisselen. Hij weet dat ik al veel verschillende dingen heb gedaan en vroeg me of Brabant Consultants niet iets voor me was. Ik had de vacature al meerdere keren voorbij zien komen, maar aangezien ik qua expertise gefocust ben op HR dacht ik dat ik niet binnen dat profiel zou passen. Na mijn gesprek met Rini heb ik nog wat mensen gesproken waarna ik vrij snel overtuigd was en heb gesolliciteerd. Niet zonder resultaat, want ik werk nu al een tijdje als consultant aan twee uitdagende opdrachten binnen mijn vakgebied!”

Kun je me meer over je opdrachten vertellen?

“In november ben ik bij Gemeente Bergen op Zoom gestart. Daar wordt de vakgroep HR opnieuw ingericht. Er zijn wat mensen uitgestroomd waar nog geen vervanging voor is. Ik vervang nu iemand op gebied van HR beleidsadvies. Er moet onder andere een arbo beleidsplan nog worden  vastgesteld, en ook op verzuimbeleid ligt nog het nodige werk. Daarnaast analyseer ik de exitgesprekken die in 2022 gehouden zijn en breng ik hierop een advies uit. Tot slot denk ik mee over de arbeidsmarktcommunicatie  en profilering van gemeente Bergen op Zoom als werkgever.

Ook bij Gemeente Geertruidenberg ben ik actief op HR gebied. Daar ligt de focus op het optimaliseren van processen in de breedste zin van het woord. Ik mag boven de processen hangen en bekijken wat er beter kan. Doordat ik nieuw ben in de organisatie en geen onderdeel uitmaak van het team kun je met een frisse blik naar al die processen kijken en aanbevelingen doen. Dat komt dus in beide opdrachten terug en vind ik erg leuk.

Een wat kleinere en afgebakende klus waarvoor ik gevraagd ben door gemeente Altena, is om als lid deel te nemen aan de externe plaatsingscommissie. Zij zijn bezig met een doorontwikkeling binnen het sociaal domein en hebben naast een interne plaatsingscommissie een externe. Hiervoor dachten ze aan de inzet van een Brabant Consultant. Voor mij een mooie kans en erg leerzaam!

Wat me vooral verrast heeft is hoe ik werd ontvangen bij mijn opdrachtgevers. Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten in de zoektocht naar opdrachten maar de gesprekken liepen erg soepel. Veel mensen kende me al van naam of vanuit de regio. Dat maakt dat je geen formele gesprekken hoeft te voeren. Ik wilde graag twee opdrachten tegelijk doen. Juist omdat ik hiervoor bij één organisatie heb gewerkt. Toen ik de gesprekken voerde bij Gemeente Bergen op Zoom en Gemeente Geertruidenberg kon ik bijna gelijk starten. Daar word je toch enthousiast van!”

Wat is de grootste uitdaging in jouw opdrachten?

“Het combineren van twee opdrachten vind ik erg leuk. Er zit veel verschil tussen de twee organisaties, bijvoorbeeld in grootte. Dat geeft afwisseling en dynamiek. Ook de manier van werken is totaal anders.

In Bergen op Zoom ben ik blij dat ik heel snel al resultaat kan leveren. Ik zie niet zo snel uitdagingen. Het is vooral even zoeken welke systemen en afspraken er zijn binnen de organisatie. Dat kost veel tijd. Het overzicht is er nog niet altijd en al die afspraken achterhalen is best een klus. Maar goed, het moet wel gebeuren dus je hebt wel eer van je werk. In Geertruidenberg is mijn doel om scherp te blijven kijken naar alle processen om die zo goed mogelijk te optimaliseren samen met de organisatie. Dan is de opdracht voor mij geslaagd.”

Wat hoop je in de toekomst nog te mogen doen op gebied van opdrachten?

“Ik zou heel graag nog een keer als vervangend teamleider aan de slag willen. Ik werk graag samen met én voor mensen. Bijdragen aan het werkplezier van collega’s zodat zij hun werk goed kunnen doen. Een opdracht hoeft wat mij betreft niet perse HR gerelateerd te zijn. Als ik maar met mensen kan blijven werken krijg ik er energie van. Een functie als beleidsadviseur verkeer zou bijvoorbeeld niets voor mij zijn, haha! Een uitdaging op het sociaal domein zie ik ook wel zitten. Daar heb je bijvoorbeeld projecten om inwoners en bedrijven te verbinden om de inwoners zo aan werk te helpen.”

Wat een mooie ambities! Tot slot: hoe ervaar je het werken bij Brabant Consultants?

“We hebben een hele leuke club mensen bij elkaar. Ik vind het mooi te zien dat we allemaal een andere achtergrond hebben. We zien elkaar niet altijd even veel, maar je kunt elkaar wel aanvullen. Het concept klopt, de organisatie klopt en dus ook het totaalplaatje. Ik vind dat we samen iets toevoegen in regio West-Brabant.”

Dankjewel voor je tijd Kim! Heeft jouw organisatie nog een vraagstuk liggen waarmee je aan de slag wil, maar heb je geen extra capaciteit beschikbaar? Denk dan eens aan onze Brabant Consultants. Alle informatie over de flexpool vind je hier. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Priscilla de Vos. Bereikbaar via priscilla.devos@west-brabant.eu.

 

Courtney van Oers

Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney.