Terugblik: 10-jarig bestaan Mobiliteitscentrum

Wauw, wat een week hebben we achter de rug! Afgelopen vrijdag, op 18 november 2022, vierden we ons 10-jarig bestaan als Mobiliteitscentrum West-Brabant. Dat deden we samen met onze aangesloten organisaties, betrokkenen uit de afgelopen 10 jaar én inspirerende sprekers. In dit blog nemen we je mee naar deze feestelijke dag.

De aanleiding

Al meer dan veertien jaar bestieren we de regio met als doel het bewegen van talent. Tien jaar terug werden we als Mobiliteitscentrum West-Brabant geïntroduceerd in de regio. Het Mobiliteitscentrum bestond uit een academie, het loopbaancentrum én Flex West-Brabant. Een paar jaar later kwamen daar o.a. PuMa, Brabant Consultant en de regionale HR projecten bij.
Langzaam aan zijn we de transitie gestart naar een kennispartner op gebied van HR. In de tussentijd werden we geformaliseerd en kregen we een vaste plek onder Regio West-Brabant. Nu, na 10 jaar, leek het ons een mooi moment de successen van de afgelopen jaren samen met de regio te vieren.

De locatie

Onze organisatie viert niet vaak feest. We besloten dat daarom nu juist wel een keer te doen. Conferentiecentrum Bovendonk werd het decor van het jubileum. Met 250 aanwezigen bewonderden we het oude klooster. Het programma startte in de kapel, waar ook gezamenlijk werd afgesloten. In de tussentijd vonden er workshops plaats verspreid over het gebouw. Waar die precies over gingen lees je hieronder.

Het programma

Hoe vier je nu al je successen van 10 jaar Mobiliteitscentrum? Daar hebben we lang over nagedacht. Uiteindelijk vonden we het vooral belangrijk samen te komen én samen te vieren. We openden de dag met een woordje van onze manager Monique van Etten. Nadat ze iedereen welkom had geheten gaf ze de microfoon over aan Steven Adriaansen. Als burgemeester is hij al vanaf de start van het Mobiliteitscentrum betrokken bij onze activiteiten.
Steven blikte samen met de aanwezigen terug op de afgelopen jaren én deed een voorzichtig doorkijkje naar wat er nog komen gaat. Met de vooruitblik was de opening van het event rond. Na de opening werd de groep aanwezigen in twee delen gesplitst. De ene groep bleef in de kapel achter om naar het verhaal van Joseph Oubelkas te luisteren. De andere groep verhuisde naar de bibliotheek om daar Cyriel Kortleven te ontmoeten. Alle aanwezigen konden zelf beslissen bij welke spreker ze wilden aansluiten. Na afloop van de sprekers was het tijd voor een pauze.
In de hallen van het oude klooster konden de aanwezigen kennis maken met alle diensten van het Mobiliteitscentrum. Iedere tak van onze organisatie bemande een eigen stand waar tekst en uitleg werd gegeven over de verschillende diensten. Onder andere de academie, de PuMa’s & Brabant Consultants, Flex West-Brabant en de coaches waren te bezoeken in de pauzes. Na de pauze vervolgde het programma met een workshopronde. Alle aanwezigen kozen een workshop uit die zij vervolgens zouden gaan volgen. Na afloop van de workshops werd er plenair afgesloten. Dit deden we samen met een aantal bestuurders die al lange tijd bij onze organisatie betrokken zijn.

Een doorkijk naar de inhoud

Heb je ons event op 18 november niet kunnen bijwonen? Dan praten we je hieronder graag bij over de sprekers en workshops.

Mobiliteitscentrum 10 jaar: een teurgblik

Joseph Oubelkas – 400 brieven voor mijn moeder

Joseph is geen onbekende van onze organisatie. Al eerder lieten we ons door hem inspireren. Zijn verhaal was zó bijzonder dat we hem graag een tweede keer uitnodigden. Joseph maakte in 2004 iets ondenkbaars mee. Hij werd onterecht gearresteerd in verband met drugssmokkel. Vervolgens maakte hij kennis met de harde gevangeniswereld, ver van huis. Tot 2009 zat hij vast.
Vandaag de dag vertelt hij zijn verhaal. Een verhaal over doorzettingsvermogen en veerkracht. Over invloed, kracht en verantwoordelijkheid. Joseph gaf aan waar hij zich aan optrok tijdens zijn gevangenschap. “Ze kunnen mijn lichaam opsluiten, maar mijn geest krijgen ze niet” werd zijn mantra. Hij schreef 400 brieven vanuit de gevangenis naar zijn moeder. Hierover schreef hij een boek. Wil je meer weten over zijn verhaal? Dan raden we je zeker aan zijn boek te lezen: Joseph Oubelkas – 400 brieven aan mijn moeder.

Cyriel Kortleven – Change mindset

Al ruim 20 jaar blaast Cyriel organisaties, teams en mensen nieuw leven in. Tijdens zijn sessie werd je enthousiast gemaakt voor anders denken. Cyriel pleit voor minder vergaderen, meer pragmatisch denken en minder overbodige regels. Dat illustreerde hij door te vertellen over een bananenschil. Die schil ligt op de grond ergens in een hal. Nadat er allerlei commissies zijn opgezet om het mogelijk te maken veilig door de gang te bewegen bedenkt één van de commissies de oplossing: we zetten er een trap overheen. Het probleem lijkt opgelost, want men kan over de bananenschil heen. Door de tijd heen wordt de bananenschil opgeruimd, maar toch blijft iedereen over de trap klimmen. Zelfs nu dat totaal overbodig is geworden.
Zo gaat het vaak in organisaties. Oplossingen voor problemen worden in stand gehouden terwijl het probleem zelf niet relevant meer is of al opgelost is. Daarnaast vertelt Cyriel over zijn visie op fouten maken. Veel fouten zijn volgens hem geen fouten maar ‘rakelingen’. Dit zijn initiatieven die met goede intenties worden ondernomen maar (nog) niet tot het gewenste resultaat hebben geleid. Deze rakelingen verdienen geen negatieve associatie. Je hebt immers initiatief genomen, leert ervan, anderen kunnen ervan leren, en het meeste succes wordt behaald door veel rakelingen te maken. In de essentie zijn rakelingen initiatieven die altijd waardevol zijn, ook al leveren ze niet direct het gewenste resultaat. Een rakeling is een kleine bouwsteen aan groter succes.

Renate den Engelse – Doe(n) gewoon

Renate durft met een frisse blik te kijken naar de wereld om haar heen. Na goede banen te hebben gehad met status en aanzien kwam ze tot de realisatie dat ze daar niet het meest gelukkig van werd. Een zoektocht naar passie volgde. Vol energie nam Renate ons mee in haar zoektocht. Samen met haar twee groene krokodillen. We kennen al de paarse krokodil. Die staat symbool voor gedachten die je tegenhouden iets nieuws of anders te ondernemen. De groene krokodillen van Renate betekenen dat die gedachte van de paarse krokodil nog wel opkomt, maar dat je je er niet door laat tegenhouden tóch uit je comfort zone te stappen.
In de reis van Renate komen we veel belemmerende gedachten tegen die we allemaal herkennen: “Kan ik dat wel?” “Wat nou als het niet lukt?” “Kan ik niet gewoon beter…”. Door als kind naar de wereld te kijken leer je dingen gewoon te doen. Je komt terug bij je gevoel én je passie. Wanneer je een reis maakt naar datgene waar je echt gelukkig van wordt is ook het proces daar naartoe meer dan de moeite waard. Renate mobiliseerde de groep, gaf energie en liet zien dat het altijd de moeite loont om van je automatische piloot af te wijken.

Team GelukT – De innovatieroute

De twee trainers van Team GelukT (Merianka Melissen en Annemarie Backx) namen ons mee in een creatieve reis van probleem oplossend vermogen. De groep die bij hen aansloot ging aan de slag met de vraag: “Hoe zorgen we dat Generatie Z zich welkom voelt binnen onze organisatie”. De aanwezigen werden verdeeld in kleine groepen. Via allerlei technieken mochten ze de vraag gaan beantwoorden. Uit de creatieve sessies kwamen een hoop ideeën: gratis vervoer, contact maken, digitale toegankelijkheid, flexibele werktijden, minder hiërarchie, heldere toekomstvisie, lerend werken, werken op afstand, coaching, detox ruimtes, gamification en nog tientallen andere ideeën passeerden de revue. Dankzij deze creatieve zoektocht verlieten de deelnemers met allerlei inzichten waarmee ze zelf aan de slag kunnen in het dagelijks leven.

deel 2 van 10 jaar Mobiliteitscentrum

Esther van Dijk & Kim Merema – Blauwprint

Bij deze sessie werd ‘Blauwprint’ als coaching methode geïntroduceerd. Allerlei voorwerpen werden in zandbakken geplaatst. Hoe je jouw voorwerpen plaatst zegt iets over je relatie tot wat de voorwerpen symboliseren. Daarnaast werd je talent als deelnemer in beeld gebracht. Kim en Esther zweren erbij dat je meer over iemand kan ontdekker door een uurtje in de zandbak te gaan ‘spelen’ dan een jaar lang gesprekken te voeren. Dat heeft onder andere te maken met onbewuste keuzes en aannames. Tijdens deze sessie kwamen de deelnemers tot inzicht in hun eigen karakters en relaties tot anderen.

Adriënne Ogier – Inclusieve arbeidsmarkt

We waren ontzettend blij dat we Adriënne mochten verwelkomen. Ze werkt al jaren bij WVS groep en heeft dus erg veel ervaring met inclusiviteit op de werkvloer. We hebben Adriënne gevraagd haar ervaringen te delen. Krapte op de arbeidsmarkt is namelijk een veel gehoord thema, maar gebruiken we de capaciteit die zich nu op de arbeidsmarkt bevindt wel ten volste? Niet volgens Adriënne. In drie kwartier nam ze ons mee in haar ervaringen. Adriënne pleit voor gelijkwaardigheid en diversiteit op de werkvloer. Door contact te onderhouden met je eigen mensen, maar zeker ook met andere organisaties kun je het verschil maken.

Maarten Ducrot & Peter Jacobs – Van tekentafelwielrennen naar echt koersen

Peter en Maarten nemen ons mee in hun blik op de arbeidsmarkt, met een knipoog naar het wielrennen. In deze workshop ging het om drijfveren. Wat motiveert je? Kun je meer dan je nu doet? Hoe zorg je ervoor dat je niet verdwaalt in de waan van alle dag? Allemaal vragen die de groep voorgelegd kreeg. In de essentie geven Peter en Maarten aan dat lichamelijk welzijn, werkdruk en werkplezier de belangrijkste motoren zijn van een medewerker die goed in zijn of haar vel zit. Deze medewerkers kun je coachen zodat ze alles uit zichzelf halen. Met leuke anekdotes uit de wielrensport worden steeds nieuwe metaforen gebruikt om situaties van de werkvloer inzichtelijk te maken.

Rebecca Heye – Binden en boeien van jonge ambtenaren

Rebecca deed in de afgelopen jaren onderzoek naar jonge ambtenaren. Voor dat onderzoek interviewde ze velen jonge ambtenaren én bestuurders. In haar onderzoek kwam ze allerlei drijfveren tegen van jonge ambtenaren die nu nog niet binnen iedere organisatie geborgd zijn. Wat blijkt? Jonge medewerkers vragen om aandacht. Ze hebben behoefte aan feedback en bevestiging. Te vaak gebeurt het dat jonge ambtenaren in een team worden geplaatst en ‘gewoon’ meegaan in de werkflow zonder dat ze begeleid worden. Dat kan anders, geeft Rebecca aan. Rebecca ontwikkelde een platform waar ervaren ambtenaren jonge ambtenaren kunnen ontmoeten.

We hopen natuurlijk dat alle aanwezigen een inspirerende dag hebben gehad. Wij hebben er enorm van genoten om ons 10-jarig bestaan met de regio te mogen vieren. Heb je foto’s gemaakt die je met ons wil delen? Verstuur ze dan naar mobiliteitscentrum@west-brabant.eu. Heb je ons jubileum moeten missen? Dan hopen we je te treffen in de regio!